DOKTORGRADER

Numerisk værvarsel

20. juni 2001 - 15:05

I sitt arbeid har Frogner kommet frem til varslingssystem som gir lovende resultater når det gjelder varsler av ekstremt store nedbørsmengder. For testperiodene i 1997 ga systemet mulighet for store økonomiske besparelser for brukerne i forhold til eksisterende systemer.

Systemet tar ut de mest sannsynlige værutviklingene for et interesseområde og kan angi sannsynligheten for at hver av dem inntreffer. Det nye med dette systemet er at det velger ut de mest sannsynlige værutviklingene for et lite område, slik som Norge og de nære havområdene, i motsetning til tidligere hvor hele den nordlige halvkule har vært brukt.

Dette er viktig fordi de værsystemer som er mest sannsynlige over f.eks. USA, ikke nødvendigvis er det mest interessante for våre områder. Ved å fokusere på et mindre området har det også vært mulig å få med ødeleggende værfenomener som har liten geografisk utbredelse. Disse kan da varsles bedre.

Den operasjonelle værvarslingsmodellen ved Det Norske Meteorologiske Institutt er benyttet i eksperimentene. Arbeidet er støttet av Norges Forskningsråd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.