Nulltoleranse for tomme ord og vage løfter på FNs klimatoppmøte

FN-sjef António Guterres vil ha slutt på vage klimaløfter. Onsdag starter klimatoppmøtet i New York, hvor flere land – deriblant Norge – er nektet taletid.

FN-sjef António Guterres vil ha slutt på at verdensledere kommer med tomme klimaløfter på den globale scenen.
FN-sjef António Guterres vil ha slutt på at verdensledere kommer med tomme klimaløfter på den globale scenen. Foto: Richard Drew/AP/NTB
20. sep. 2023 - 12:04

Guterres har sendt et tydelig signal til verdenslederne ved å nekte en rekke land taletid under klimatoppmøtet.

Blant landene som glimrer med sitt fravær er USA og Kina, som står for de største utslippene i verden. FN-sjefen ønsker spesifikke tiltak av de som skal tale og ikke tomme løfter.

– I morgen vil jeg ønske troverdige initiativtakere og handlingsklare land velkommen til vårt klimatoppmøte, sa Guterres tirsdag.

– Jeg er ikke sikker på om alle statsledere kjenner varmen. Tiltakene er ikke i nærheten av tilstrekkelige, sa han.

– Superpinlig for Norge

Ifølge talerlisten får blant annet Danmark og Island holde innlegg. Men Norge er blant landene som ikke får taletid.

Greenpeace Norge-leder Frode Pleym mener dette viser at Norge ikke har en troverdig plan for omstilling.

– Dette er superpinlig for Norge! Forhåpentligvis er det en skikkelig vekkerklokke for politikerne våre, sier Pleym til NRK.

Tirsdag sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som er til stede i New York, at det er synd at ikke Norge fikk taletid.

– Norge gjennomfører jo nå grep på klimapolitikken som skal ta oss over i det fornybare og som skal få klimafinansieringen opp og stå, sa Støre.

Flere verdensledere mangler

Flere verdensledere mangler på toppmøtet, blant dem Kinas president Xi Jinping, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Rishi Sunak.

USAs president Joe Biden, som talte i FNs hovedforsamling tirsdag, sender sin klimautsending John Kerry til klimatoppmøtet. Men Kerry er altså ikke blant dem som får lov til å tale.

Og det er en god ting, mener daglig leder Cathrine Abreu i miljøorganisasjonen Destination Zero.

– Jeg anser dette som å være en korreksjon av tidligere klimatoppmøter, hvor ledere har fått lov til å ta æren for klimatiltak på den globale scenen samtidig som de fortsetter med fossilt brensel og fortsetter å utvikle klimakrisen på hjemmebane, sier Abreu.

Største siden 2019

Dette er det største klimatoppmøte siden 2019, der Greta Thunberg var til stede og utbrøt «Hvordan våger dere!» fra talerstolen foran verdenslederne.

Det er knyttet spenning til hva ledere som blant annet Canadas statsminister Justin Trudeau og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vil legge fram av konkrete klimatiltak.

Blant de andre landene som får tildelt taletid er Brasil, Pakistan, Sør-Afrika.

FNs generalsekretær António Guterres, som i forrige uke var på besøk i Antarktis, sier klimatoppmøtets mål må være å sørge for full utfasing av fossile energikilder.
Les også

FN-sjefen: Klimatoppmøtet må ha full utfasing av fossil energi som mål

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.