IKT

NTV på ryggen til TV 2

Claude Olsen
28. aug. 2003 - 13:14

Norsk televisjon som eies av NRK og TV 2, har lagt opp til en rask utbygging av distribusjonsnettet når konsesjonen er på plass.

I stortingsmeldingen om digitalt bakkenett gir regjeringen grønt lys til at NTV slår av de analoge senderne i 2007. Til gjengjeld stiller regjeringen krav om at det digitale bakkenettet skal dekke hele befolkningen. Da holder ikke TV 2s sendenett.

NTV er tildelt tre riksdekkende sett av frekvenser som hver kan sende fire-seks TV-kanaler. Bare det båndet som inneholder NRK 1, må dekke hele befolkningen.

Rundt 770.000 hjem eller 87 prosent av befolkningen har UHF-antenner for å ta inn TV 2. De som ikke kan motta UHF-signaler, skal nås via satellitt. De få husstandene som havner i satellittskyggen, vil få TV-signalet via egne transmittere.

Én frekvens

Når Tryvannstårnet i dag sender analoge TV-signaler på en bestemt kanal, blir kanalen byttet til en kanal på en annen frekvens når signalet videresendes. Dermed unngår kringkasteren at signaler fra to sendere blandes hos mottageren. I det digitale bakkenettet vil alle fire-seks kanalene i en pakke tidsmultiplekses før de sendes ut. NTV vil så til dels benytte et såkalt enfrekvensnett - dvs. at flere sendere kan sende programpakken på samme frekvens. Mottagerboksen bruker senderen med sterkest signal.

Utbyggingen av sendenettet blir et milliardoppdrag, men det er ingen automatikk i at det skal bygges av Telenor, ifølge teknologi- og logistikksjef John Kjellevold i NTV.

- Vi har et forprosjekt med Teleplan som skal være ferdig innen utgangen av november. Forprosjektet skal se på hva slags utstyr som er tilgjengelig, hvilken dekning sendenettet vil få og sette opp et foreløpig kostnadsoverslag, sier han. Forprosjektet kan danne grunnlag for et anbud som går ut neste år.

Utrullingsplanen

Etter planen skal det digitale bakkenettet begynne sendingene i Bergensområdet med et utvalg "vennligsinnede" brukere før det lanseres offisielt i august 2005. Opprinnelig var lansering planlagt i Østfold og Rogaland, og deretter skulle region for region landet over til Troms og Finnmark være på plass i august 2007. Nå skal det imidlertid lages ny utrullingsplan som skal prioritere områder som har dårligst NRK2 dekning. De analoge sendingene slås av i desember 2007.

Kjellevold er lånt ut fra TV 2 til en prosjektgruppe med et titalls personer fra NRK og TV 2. Det er ikke mye glamour over lokalene i "glasshuset" ved siden av NRK i Oslo. Du må tråkke over håndverkere og materialer for å komme til lokalene prosjektgruppen holder til i. Først når konsesjonen er endelig godkjent, trolig i mars 2004, vil selskapet bli bemannet med egne ansatte.

TV-distribusjon i Norge:

Distribusjonskanal

Antall husholdninger

Operatør

Kabel

820.000

Telenor Avidi, UPC

Satellitt

550.000

Canal Digital, ViaSat

Bakkenett

650.000

NRK/TV2

Kilde: Norsk televisjon

I tillegg kommer ca. 800.000 tilleggs-TV-er som kan være tilknyttet kabel eller bakkeantenne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.