IT

NTV krever TV-monopol

Svein R. Aarvig, administrerende direktør NTV.
Svein R. Aarvig, administrerende direktør NTV. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
30. okt. 2008 - 16:34

Det digitale bakkenettet er trangt nok som det er, uten at flere aktører skal kile seg inn.

Det er budskapet fra NTV, som nå søker om at konsesjonsreglene blir endret slik at RiksTV slipper å få en brysom konkurrent.

I et brev til Samferdselsdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet søker NTV i dag om at punktet om konkurranseutsetting blir fjernet fra konsesjonsvilkårene.

Skvises i begge ender

Dette punktet betyr nemlig at RiksTV må kjempe om plassen med en ny og hittil ikke kjent betal-TV-aktør på samme plattform.

Dette kommer på toppen av at TV-bransjen allerede varsler at kapasiteten må økes for å etterkomme TV-titternes forventninger om HD på sikt.

Les også: Bakkenettet for trangt for HD

Den knallharde kampen om de ledige frekvensene etter det analoge bakkenettet, den såkalte "digitale dividende", er et resultat av den samme plassdesperasjonen fra TV-aktørenes side.

Les også:

Klage til behandling

NTV har allerede klaget inn Post- og teletilsynets (PT) vedtak i saken fra 10. juni.

PT-direktør Willy Jensen har tidligere overfor TU kommentert vedtaket med at det kun er en logisk forlengelse av politikernes avgjørelse. Klagen står like fullt ved lag fra NTVs side.

– Subsidiært, for det tilfelle at denne søknaden ikke skulle innvilges, opprettholdes vår klage på PTs vedtak, heter det i brevet som er signert NTVs administrerende direktør Svein R. Aarvig.

Samferdselsdepartementet opplyser i en pressemelding i dag at departementet, i samarbeid med Kulturdepartementet, vil behandle søknaden «i forbindelse med klagesaken».

Har bare to kunder

I brevet gir Aarvig uttrykk for at Stortingets målsettinger fra tildelingsrunden blir godt nok oppfylt med kun én aktør.

Dessuten, ifølge NTV-direktøren, vil en ny konkurrent sette hele bakkenett-plattformens konkurranseevne i fare.

– NTV har i dag kun to kunder; RiksTV og NRK. Både for å sikre oppfyllelse av konsesjonen, og av hensyn til egen økonomi, er NTV helt avhengig av at våre kunder lykkes, heter det i brevet.

– Truer hele bakkenettet

NTV peker på ekspertvurderinger som tyder på at to aktører i bakkenettet er én for mye: At de hver for seg ikke vil kunne drive lønnsomt – og at konkurransen dem imellom dermed heller ikke kommer forbrukerne til gode.

– Det er en fare for at bakkenettsatsingen mislykkes, blant annet med den følge at plattformen som er NRKs primære distribusjonskanal, marginaliseres, advarer Aarvig i brevet.

Det harmoniserer godt med budskapet fra NTVs deleier NRK.

Les også:

I sitt høringssvar i "digital dividende"-saken varslet kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas et framtidsscenario med NRK som eneste kanaltilbyder i bakkenettet i framtida.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.