NTNU: Ingen utenlandsstudier utenfor Europa

Problemer med visum og uforutsigbare tider fører til at NTNU sier nei.

NTNU: Ingen utenlandsstudier utenfor Europa
NTNU sier nei til utveksling utenfor Europa. Foto: Tuva Strøm Johannessen

Utveksling til læresteder utenfor Norge er en del av mange studier ved NTNU. Nå sier NTNU-ledelsen at all utveksling utenfor Europa blir avlyst høsten 2020.

Utenriksdepartementet frarådet 14. mars alle utenlandsreiser. Dette rådet opprettholdes på ubestemt tid, og vi har alle fått med oss at det blir norgesferie i år.  

Ifølge Universitetsavisa skriver NTNU-ledelsen følgende på interne nettsider:

«Det er per dags dato ikke mulig å få behandlet visumsøknader til mange land utenfor Europa. Flere av våre partnerinstitusjoner i disse landene har også valgt å kansellere all utveksling til høsten,» skriver ledelsen ifølge Universitetsavisa.

De skriver også at utveksling til land utenfor Europa avlyses for å sikre økonomisk forutsigbarhet for studentene. Utveksling innebærer ofte store økonomiske utgifter i reisekostnader og skolepenger.

Kan ikke endre til Europa-opphold

Ledelsen skriver at det ikke er mulig å endre destinasjon for dem som tenker på et opphold i Europa.

Rundt månedsskiftet mars-april skapte det internasjonal oppmerksomhet og stort engasjement på sosiale medier at NTNU kalte hjem sine utenlandsstudenter med en formulering som antydet at helsevesenet i USA ikke var godt nok:

Kom dere hjem fra land med dårlig kollektivtransport eller dårlig helsesystem, sånn som USA, skrev NTNU til studentene da.

Les også