IT

– NSA overvåket 60 millioner telefonsamtaler i Spania

Det viser Snowden-dokumenter.

Den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha avlyttet 60 millioner samtaler i Spania. Her fra en demonstrasjon i Tyskland etter at det kom ut at USA skal ha avlyttet også Tysklands statsminister Angela Merkel.
Den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha avlyttet 60 millioner samtaler i Spania. Her fra en demonstrasjon i Tyskland etter at det kom ut at USA skal ha avlyttet også Tysklands statsminister Angela Merkel. Bilde: PAWEL KOPCZYNSKI
28. okt. 2013 - 09:06

Avisen henviser i sin mandagsutgave til dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden. Bare i løpet av desember måned i fjor ble 60 millioner telefonsamtaler i Spania overvåket.

Opplysningene kommer etter forrige ukes avsløringer om at USA trolig har avlyttet telefonene til 35 internasjonale ledere, deriblant Tysklands statsminister Angela Merkel, i flere år. Også i Frankrike skal 70 millioner telefonsamtaler ha blitt avlyttet i løpet av en måneds tid.

– Bør være takknemlig

Men samtidig som spionavsløringene vekker oppsikt og harme i Europa, er tonen fra enkelte amerikanske folkevalgte at Europa burde være takknemlig for å bli overvåket.

– Dersom franske statsborgere visste hva som faktisk foregikk, ville de ha applaudert og sprettet champagnekorkene. Dette er en god ting. Det gjør Frankrike trygt, og det gjør USA trygt, sier republikaneren Mike Rogers, som sitter i etterretningskomiteen i Representantenes hus, til CNN.

– Denne forestillingen om at vi spionerer på hverandre når det som faktisk skjer er legitim beskyttelse av nasjonalstatenes interesser, den er helt feil, sier han.

Også Rogers partikollega Peter King kommer med et lignende forsvar av NSA.

– Presidenten bør slutte å unnskylde seg og å være så defensiv. Virkeligheten er at NSA har reddet tusenvis av liv, ikke bare i USA, men også i Frankrike, Tyskland og over hele Europa, sier han til TV-stasjonen NBC.

Les også: – Informasjon om nettbruk lagres i ett år av NSA

– Obama visste ikke

Ifølge avisen Bild godkjente president Barack Obama i 2010 personlig spionasjen mot Merkel. Men det avviste NSA søndag.

– NSA-sjef general Keith Alexander hadde ikke samtaler med president Obama i 2010 om den påståtte avlyttingen av statsminister Merkel, og han har aldri snakket med noen om de påståtte operasjonene omkring statsministeren, sier talskvinne i NSA, Vaneé Vines.

Obama har i en telefonsamtale personlig forsikret Merkel om at han ikke har kjent til at det foregikk noen som helst overvåking av hennes mobiltelefon.

Ifølge Bild hadde NSA adgang til alle Merkels mobiltelefonsamtaler og SMS-er, men ikke til fasttelefonen hennes, som hun normalt bruker til samtaler med andre stats- og regjeringssjefer.

Saken om NSAs omfattende spionasje begynte å rulle i juni, da den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden lekket informasjon til The Washington Post om at NSA hadde direkte adgang til sentrale dataservere hos ni av de største internettselskapene i USA.

Les også:

Folk vil ha norsk lagring for å unngå amerikansk overvåking

– NSA betaler telekomselskaper milliarder

Her er IT-sjefen som er glad for PRISM-avsløringen  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.