T2

NRK1 i HD til OL

HD-READY:Teknisk direktør i NRK, Arild Hellgren, tror folk vil bli imponert av den HD-kvaliteten de lanserer om noen måneder.
HD-READY:Teknisk direktør i NRK, Arild Hellgren, tror folk vil bli imponert av den HD-kvaliteten de lanserer om noen måneder. Bilde: orv
5. nov. 2009 - 11:20

NRK fremskynder introduksjonen av HD. Alle sendeplattformer, som satellitt, kabel og bakkenett, vil være klar til start den 12. februar.

Det betyr at alle direktesendingene fra OL i Vancouver i Canada vil gå i HD på NRK1.

Noen år

Fra da vil alle sendingene bli sendt i et HD-format, enten materialet er i HD eller SD (standarddefinisjon).

– Det vil ta noen år før all programvirksomheten er over på HD. Det er mye som ikke er klart ennå, så dette vil bli en gradvis overgang. I starten vil lyden gå i et vanlig stereoformat. Det neste vi prioriterer er å etablere såkalt 5.1-lyd, sier direktør for NRKs teknologidivisjon Arild Hellgren til Teknisk Ukeblad.

Bedre

Etter at lydsiden er i boks skal også NRK2 og NRK3 over på HD fra 2011.

– Men allerede fra starten med NRK1 vil folk oppleve en betydelig kvalitetsforbedring på bildet. Sendinger i SD- standarddefinisjon vil bli vesentlig bedre når de overføres med den bitraten vi får tilgjengelig med et HD-format, sier Hellgren.

Må opplyse

NRK sørger nå for at folk får fullt utbytte av den nye flate TV-en de har kjøpt. Likevel peker Hellgren på at de har en betydelig opplysningsoppgave foran seg for at folk skal få full glede av HD-sendingene på de flate TV-ene.

– Svært mange har koblet TV-en sin til dekoderen med den gamle SCART-kabelen. Da får de ikke HD selv om både TV-en og dekoderen er HD-klar. Det er heller ikke nok å koble den til med en HDMI-kabel. Folk må sørge for å fjerne SCART-kabelen, ellers tar den over signaloverføringen, sier Hellgren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.