ENERGI

NRK: Flere russiske skip var i nærheten av eksplosjonsstedet på Nord Stream

I dagene og månedene før eksplosjonen på Nord Stream var flere russiske skip nær eksplosjonsstedene på gassrørledningene. Skipene hadde kapasitet til å utføre undervannsoperasjoner.

Ved slutten av september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som følge av eksplosjoner på havbunnen nær den danske øya Bornholm i Østersjøen. Russisk radiokommunikasjon avslører at flere russiske skip var i området i dagene og månedene før eksplosjonen fant sted.
Ved slutten av september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som følge av eksplosjoner på havbunnen nær den danske øya Bornholm i Østersjøen. Russisk radiokommunikasjon avslører at flere russiske skip var i området i dagene og månedene før eksplosjonen fant sted. Foto: Den svenske kystvakten

Det melder NRK , som sammen med danske DR , svenske SVT og finske YLE har fått tilgang til radiokommunikasjon fra den russiske flåten.

Meldingene avslører at skipene tre ganger i juni og september i fjor seilte fra Russland til området der gassrørledningen Nord Stream senere eksploderte nær øya Bornholm i Østersjøen. Disse skipene hadde kapasitet til å utføre undervannsoperasjoner.

Ifølge NRK oppholdt skipene seg flere timer i områdene der eksplosjonene fant sted – i ett tilfelle i nærmere et døgn. Deretter seilte skipene tilbake til Russland.

– Det er interessant. Det viser at russerne har hatt fartøy i området som har kapasitet til å kartlegge havbunnen. Og kartlegge for en eventuell innsetting av eksplosiver, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen, hovedlærer i maritime operasjoner ved Sjøkrigsskolen i Bergen, til NRK.

Den russiske ambassaden i Oslo har ikke svart på NRKs tilbud om å imøtegå påstandene. Heller ikke de russiske ambassadene i Danmark, Sverige og Finland har villet svare.

I forrige uke opplyste Forsvarkommandoen i Danmark at det russiske spesialfartøyet SS-750 ble fotografert nær eksplosjonsstedet fire dager før eksplosjonene.

I september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som følge av eksplosjoner på havbunnen nær Bornholm. Hovedteorien er at eksplosjonene skyldtes sabotasje, men det er stadig uklart hvilket land eller hvilken gruppering som står bak. Russland har avvist at de står bak.

Les også