NATURVITENSKAP

Nøytronstråler tar kreften

23. mai 2003 - 08:15

Kreftforskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, er godt i gang med utprøving av den nye teknikken for krefthelbredelse.

De bruker nøytroninnfanging ved hjelp av grunnstoffet bor. Forsøkene går ut på å helbrede tre typer kreft: Hjernekreft (GBM), melanom (ondartet svulst) med spredning til det sentrale nervesystemet, og kreft i ekstremitetene.

Alle disse har vist seg vanskelige å helbrede med vanlig bestråling.

Behandlingen går ut på å injisere en bor-forbindelse før bestrålingen. Ifølge professor Otto K. Harling ved MIT Dept. of Nuclear Engineering, klarer nøytroninnfanging å ødelegge kreftcellene uten å skade omkringliggende, friskt vev.

De pasienter som nå er "prøvekaniner" har på forhånd gjennomgått operasjoner der så mye kreftvev som mulig er fjernet.

Injisering av Boron-10 rett inn i kreftsonen, følges av at pasienten, liggende på et operasjonsbord, utsettes for nøyaktig styrt nøytronstråling i eksakte doser. Det hele tar noen få minutter.

Når nøytronene treffer det borinfiserte vevet, drepes kreften. Strålingen deles i to perioder, en hver dag i to påfølgende dager. Dette gjør at dosen blir så liten som mulig, og bivirkningene blir små.

Professor Harling var ansvarlig for utvikling og bygging av det anlegget som MIT kaller Fission Converter Epithermal Neutron Irradiation Facility. Dette er verdens første i sitt slag.

De forsøk som nå kjøres konsentreres om kreft i sentralnervesystemet. En kommende forsøksperiode skal behandle kreft i ekstremiteter. Resultatene vil straks de er godkjent, bli gjort tilgjengelige for helsemyndigheter verden over.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.