IKT

Nøyaktig posisjon med lyd

LYDGRÜNDER:Tobias Dahl har startet SoniTrack for å utnytte sine egne oppfinnelser på sensorer og signalbehandlingsalgoritmer.
LYDGRÜNDER:Tobias Dahl har startet SoniTrack for å utnytte sine egne oppfinnelser på sensorer og signalbehandlingsalgoritmer. Bilde: orv
30. juni 2006 - 08:02

Tobias Dahl har peiling på lyd. Nå er han gründer.Dahl jobbet som post. doc ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, hvor han forsket på å lage bilder basert på lyd og å tolke dem.

Lys lydidé

Ved Senter for avbildning ved UiO dukket det frem nye ideer til hvordan det er mulig å bruke lyd til å finne posisjoner og beskrive form i tre dimensjoner.

Senterets høye faglige standard og entrepenørmiljø gjorde det mulig for Dahl å starte bedriften SoniTrack, med god støtte fra Birkeland Innovasjon, som er UiOs enhet for å kommersialisere forskningsresultater.Presis 3D

Det SoniTrack jobber med er å bruke lyd som reflekteres fra et objekt til å posisjonere det i sanntid.

Firmaets metoder kan for eksempel finne en finger i rommet og få systemet til spore bevegelsen svært nøyaktig. Det er nok med en lydkilde og tre mikrofoner for å kunne gjengi fingerens bane tredimensjonalt.

Akkurat som i en datamus sender over hundrevis av todimensjonale koordinater sender SoniTracks system hundrevis av tredimensjonale koordinater i sekundet.

— Denne teknologien åpner et vell av muligheter. Den er rimelig og presis og kan bli en plattform for mange spennende anvendelser.

Olje og medisin

SoniTrack jobber med anvendelser innen helse og olje.

På et sykehus, med svært høye krav til hygiene, kan helsepersonell operere en datamaskin bare ved å peke i luften og vil unngå en eventuell smittefare som ellers ville krevd omfattende håndvask for å eliminere.

Innen oljebransjen kan teknologien utnyttes for å lage svært presise kart. Systemet kan anvendes både i vann og i luft og kan forbedre presisjonen betydelig i forhold til dagens sonarbaserte teknologi.Anerkjennelse

Tobias Dahl mottok nettopp IEEE, Institute of Electrical and Electronics Engineers, prestisjefylte pris for Best Young Paper Award for arbeidet sitt.

Den deles ut til vitenskapsfolk under 30 år som leverer det beste tekniske arbeidet innen utvalgte fagområder.

— Dette er et svært spennende område og jeg vil sats hundre prosent på selskapet jeg har etablert i årene fremover, sier Dahl.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.