NETTARKIV

Notiser:

Ole K. Helgesen
19. okt. 2006 - 09:54

Byggestart for søppelforbrenning i Fredrikstad

Hafslund bygger et forbrenningsanlegg i Fredrikstad som vil produsere til sammen 140 GWh (millioner kilowattimer) fjernvarme, damp og strøm. Råmaterialet er kvernet avfall. Arbeidet startet 13. oktober og energileveransen fra anlegget starter 1. desember 2007.

– De 140 GWh forbrenningsanlegget produserer, fordeler seg på grunnlast til Fredrikstad Fjernvarme (35 GWh), damp til industrikunder (83 GWh) og el-produksjon (22 GWh). Den samlede energiproduksjonen på 140 GWh tilsvarer energiforbruket til oppvarming i rundt 10.000 boliger, melder Hafslund.Nærvarme til Øygarden

BKK har startet byggingen av et nærvarmenett på Rong i Øygarden. En varmepumpe som skal benytte sjøvann utgjør den primære varmekilden til dekking av oppvarmingsbehovet i kommunehuset, Rong Senter og flere andre bygg i området.

Stor oppslutning om Enovas Industriseminar 2006

Representanter for nsten 30 prosent av energiforbruket i norsk industri har så langt meldt seg på til Enovas Industriseminar som arrangeres i på Britannia Hotell i Trondheim 8.-9. november 2006, melder Enova.

– Det svenske el-sertifikatsystemet kan kollapse

– Det svenske elsertifikatsystemet kan kollapse når det kommer i en underskuddssituasjon, hvilket kan skje allerede i løpet av et par år, mener en forskningsgruppe i det tverrfaglige, nordiske energforskningsprosjektet Nordic Energy Perspectives (NEP). Ifølge Montel Powernews presenterte forskerne sine kritiske bemerkninger på en konferanse på Gardermoen nylig, etter en vurdering av både EUs kvoteprogram og det svenske elsertifikatsystemet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Nytt kraftverk i Kvinesdal

Tjellåsvassdraget, et sidevassdrag til Kvina i Vest-Agder, har siden 1920-tallet vært utnyttet til kraftproduksjon i Kvinesdal kraftverk. For å øke utnyttelsen av fallhøyden i vassdraget, har Agder Energi bygget en ny kraftstasjon nærmere Kvina. I forhold til den gamle kraftstasjonen er fallhøyden økt med 32 meter, til 278 meter. Dermed økes installert effekt fra opprinnelig 0,8 MW til 1,3 MW. Dette medfører at gjennomsnittlig årsproduksjon øker fra 4,3 GWh til 5,7 GWh. Det tilsvarer strømbehovet for nesten 300 boliger, forutsatt et forbruk på 20 000 kWh per bolig.Norges lengste høyspent kabelstrekk?

På Stangeland i Sandnes mellom Folkvordveien og Sandnesveien er Lyse nettopp ferdig med å legge 1250 meter med 145 kV kabel. – Dette tror jeg må være det lengste strekket av kabel med så høy spenning i Norge. Vi er helt i forkant av hva som er teknologisk mulig, sier planlegger Torgeir Rosland til Lyse.no.

Enighet om emisjon mot Mjøsenergi Invest

Eierne i Eidsiva Energi AS har i ekstraordinær generalforsamling enstemmig vedtatt en avtale om en rettet emisjon mot eierne i Mjøsenergi Invest AS. Dette gir Oppland fylkeskommune og Opplandskommunene en eierandel i Eidsiva Energi AS på til sammen 12,6 prosent, melder Eidsiva Energi.

Tragisk fallulykke på Feda

En anleggsarbeider ved Statnetts nye likeretterstasjon på Feda i Kvinesdal omkom forrige uke da han falt ned fra stor høyde. Ulykken skjedde idet arbeideren skulle bevege seg fra en lift og over på taket. Han falt da mellom taket og liften og 26 meter ned i betongen. Personen døde momentant, melder Statnett. Likeretterbygget der ulykken skjedde er en del av prosjektet med ny overføringskabel mellom Norge og Nederland (NorNed) som skal stå ferdig ved årsskiftet 2007/2008. Arbeideren tilhører en underentreprenør av hovedentreprenør Skanska.Lyse fortsetter samarbeidet med Viking

Lyse og Viking har blitt enige om en ny femårs hovedsponsoravtale fra 1. januar 2007. Begge parter er godt fornøyd med at det 13 år lange og gode samarbeidet fortsetter. Det faste, årlige kontantbeløpet i avtalen er på 4 millioner kroner. Utenom dette kommer prestasjonsbonuser,og et bredt samarbeid innen energi og telekommunikasjon, melde Lyse.

Kraftbransjen lokker energi- og miljøstudentene

– Vi trenger alle dere som sitter i salen for å finne gode løsninger. Vi trenger flere gode teknologer til utfordringene som kraftbransjen står overfor. Dette var budskapet fra adm. direktør Øistein Andresen, SN Power og Pål Otto Eide, leder for vindkraftprosjekter i Hydro New Energy til energi- og miljøstudentene i Elektrobygget på Gløshaugen i Trondheim i forrige uke. Energidagen er arrangementet der industrien møter studentene. Årets tema var ren energi – et blikk på teknologiske løsninger, melder sintef.no.Lavere fastledd i sentralnettariffen i november og desember 2006

Statnett reduserer sentralnettariffens fastledd fra 130 kr/kW til 30 kr/kW i november og desember 2006. Nye satser for faste ledd:Sats for uttak: 30 kr/kW

Utkoblbart forbruk med 15 min varsel: 2 kr/kW

Utkoblbart forbruk med 15 min varsel, 2 timers begr. varighet: 23 kr/kW

Utkoblbart forbruk med 2 timers varsel: 8 kr/kWFaktor foran KII: 0Satser for utkoblbart følger prosentvis satsen for uttak. Andre satser forblir som i dag, dvs. satser for innmating, reaktivt og innfasingstariff. Kilde: Statnett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.