NETTARKIV

NOTIS: Stor interesse for norsk snow-how

TV 2000 fra Øveraasen er verdens største selvgående snøfres. Til daglig jobber den med å rydde snø på Oslo lufthavn Gardermoen.
TV 2000 fra Øveraasen er verdens største selvgående snøfres. Til daglig jobber den med å rydde snø på Oslo lufthavn Gardermoen. Bilde: Per Erlien Dalløkken
2. mars 2009 - 15:15

Flyplassdrivere fra 17 land i Norge har vært i Norge for å lære om snørydding.

Det er produsenten Øveraasen AS på Gjøvik som i forrige uke markerte avslutningen på sitt 100-årsjubileum med å inviterte til Norwegian Airport Snow Symposium.

Det ble rundet av med et snøryddingsshow på dragracingbanen rett ved Oslo lufthavn Gardermoen der siste skrik i snøfresere ble presentert. Og for dem som er lei måking i en uvanlig snørik vinter er dette maskineri til å få tårer i øynene av:

I spissen kjørte anleggsmaskinen TV 2000 som er verdens største hjulgående snøfreser med en installert motoreffekt på mer enn 2000 hestekrefter.

Den er i stand til å rydde snø i en hastighet på 60 kilometer i timen og kan kaste vekk 10-12.000 tonn snø i timen.

– Jeg pleier å illustrere det med at det tilsvarer å kaste tre normale biler 40 meter til værs i sekundet. Store leketøy for store gutter, spøker direktør Thor Arve Øveraasen.

Han er barnebarnet til Even Øveraasen som startet opp med motorer på Gjøvik i 1908 og var først ute i verden med bilmontert snøplog i 1923.

I dag omsetter selskapet for rundt 200 millioner kroner årlig. Mye av arbeidet er satt bort til Latvia, mens all utvikling skjer på Gjøvik der det er 60 ansatte.

PED

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.