TV 2000 fra Øveraasen er verdens største selvgående snøfres. Til daglig jobber den med å rydde snø på Oslo lufthavn Gardermoen.
TV 2000 fra Øveraasen er verdens største selvgående snøfres. Til daglig jobber den med å rydde snø på Oslo lufthavn Gardermoen. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)

NOTIS: Stor interesse for norsk snow-how

Flyplassdrivere fra 17 land i Norge har vært i Norge for å lære om snørydding.

Det er produsenten Øveraasen AS på Gjøvik som i forrige uke markerte avslutningen på sitt 100-årsjubileum med å inviterte til Norwegian Airport Snow Symposium.

Det ble rundet av med et snøryddingsshow på dragracingbanen rett ved Oslo lufthavn Gardermoen der siste skrik i snøfresere ble presentert. Og for dem som er lei måking i en uvanlig snørik vinter er dette maskineri til å få tårer i øynene av:

I spissen kjørte anleggsmaskinen TV 2000 som er verdens største hjulgående snøfreser med en installert motoreffekt på mer enn 2000 hestekrefter.

Den er i stand til å rydde snø i en hastighet på 60 kilometer i timen og kan kaste vekk 10-12.000 tonn snø i timen.

– Jeg pleier å illustrere det med at det tilsvarer å kaste tre normale biler 40 meter til værs i sekundet. Store leketøy for store gutter, spøker direktør Thor Arve Øveraasen.

Han er barnebarnet til Even Øveraasen som startet opp med motorer på Gjøvik i 1908 og var først ute i verden med bilmontert snøplog i 1923.I dag omsetter selskapet for rundt 200 millioner kroner årlig. Mye av arbeidet er satt bort til Latvia, mens all utvikling skjer på Gjøvik der det er 60 ansatte.

PED