NETTARKIV

NOTIS: Samarbeid for fornybar energi (har vært på nett)

Julie R. Andersen
2. juni 2009 - 10:21

29. mai sluttet Norge seg til landene som støtter en ny internasjonal organisasjon: Irena, det internasjonale byrået for fornybar energi.

- Irena vil styrke det norske initiativet Ren energi for utvikling, som blant annet fokuserer på vannkraft og solenergi, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Irenas mål er å være et kompetansesenter som skal spre satsingen på bærekraftig fornybar energi globalt. De satser spesielt på å spre fornybar energi til utviklingsland og land med raskt voksende økonomi.

- Økt satsing på fornybar energi i utviklingslandene vil både redusere klimagassutslippene og gi fattige land en hardt tiltrengt tilgang på energi, sier Solheim.

- Regjeringen ønsker å bidra til å fremme bruken av fornybar energi, noe som vil være helt avgjørende dersom vi skal klare å redusere utslippene av klimagasser. Opprettelsen av Irena gir et positivt signal før klimatoppmøtet i København senere i år, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Irena er den eneste internasjonale organisasjonen med fremme av fornybar energi som eneste formål. Alle bærekraftige fornybare energikilder omfattes av Irenas virkeområde, herunder vannkraft.

-Norge ønsker å bidra til økt bruk av fornybar energi både hjemme og ute. Vi har forventninger til organisasjonen som tilrettelegger for en kraftig økning i produksjon og bruk av fornybar energi globalt, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Irena er åpen for alle FNs medlemsland. Hittil har 80 land undertegnet vedtektene.

JRA

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.