OLJE OG GASS

NOTIS Gigant-kontrakt på Goliat

VERKSTED: Aker Solutions skal produsere mye av subseautstyret til Goliat på verkstedet på Tranby, utenfor Drammen.
VERKSTED: Aker Solutions skal produsere mye av subseautstyret til Goliat på verkstedet på Tranby, utenfor Drammen. Bilde: Anders J. Steensen
Tore Stensvold
16. sep. 2009 - 09:22

Kontrakten betyr mye arbeid til Aker Solutions norske verksteder og engineeringavdelinger.

Aker Subsea, som er en del av Aker Solutions, skal levere et komplett undervannsanlegg for oljeproduksjon til Goliat-feltet i Barentshavet. Kontrakten er på cirka 2,3 milliarder norske kroner.

EPC-kontrakt

Totalkontrakten innebærer at Aker Subsea får ansvaret for både prosjektering, innkjøp og fabrikasjon. Systemet vil bestå av åtte brønnrammer, 24 ventiltrær, kontrollsystemer, 20 kilometer med kontrollkabler i stål, intervensjonsutstyr og koblingssystem. Bunnrammene skal være overtrålbare og dermed ikke ødelegge for fiskeaktiviteten.

Aker Solutions konsernsjef Simen Lieungh, sier at kontrakten er i tråd med Aker Solutions mål om å være oljeselskapenes foretrukne partner for feltutviklinger på dypt vann og i krevende områder.

– Goliat subseakontrakten bekrefter en sterk tillit til teknologiene, løsningene og leveranseevnen vår, sier Simen Lieungh, ifølge en pressemelding.

Norske arbeidsplasser

Aker Solutions skal bruke store deler av sitt norske produksjonsnettverk for å levere undervannsutstyret til Goliat prosjektet. Ventiltrærne skal produseres på Aker Solutions fabrikk på Tranby, kontrollkabler i stål i Moss, mens strukturer og manifolder skal leveres av selskapets verft i Egersund. Kontrollsystemer skal produseres i Aberdeen. Prosjektet vil ledes fra Aker Solutions hovedkontor på Fornebu.

Konserndirektør Mads Andersen med ansvar for Subsea i Aker Solutions sier at det var et viktig mål for selskapet å vinne Goliat-kontrakten, som er ett av de store subseaprosjektene som tildeles i 2009.

– Prosjektet vil gi oss en høyere grad av forutsigbarhet for produksjons- og servicefacilitetene våre i Norge. Det vil også gi et betraktelig bidrag til økt offshorerelatert aktivitet ut fra Hammerfestregionen, sier Andersen.

Håndplukket teknologi

Han ser på Goliat-kontrakten som et referanseprosjekt for feltutbygginger i Barentshavet.

– Det er likevel viktig å understreke at teknologiene som skal benyttes har vært brukt flere andre steder i verden, og er håndplukket til dette sensitive området. Vi skal gjennomføre prosjektet i tråd med krevende miljøkrav og standarder, sier Andersen, ifølge pressemeldingen.

Leveransene av subseautstyret til feltet, som ligger ca. 85 kilometer nordvest for Hammerfest i Finnmark, begynner i 2011 og fortsetter gjennom 2013.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.