NOTIS: 2000 nye ladestasjoner

STASJONUTBYGGER: Transnova-sjef Eva Solvi
STASJONUTBYGGER: Transnova-sjef Eva Solvi (Bilde: Truls Tunmo)

ENERGI: For et knapt år siden bevilget regjeringen 50 millioner krisekroner til bygging av nye ladestasjoner for elbiler. Nå er pengene brukt opp, melder Transnova som administrerer prosjektet.

– Nå må vi dessverre si stopp til alle som hadde tenkt å søke, sier Eva Solvi som er prosjektkoordinator i Transnova.

Per i dag har Transnova gitt tilsagn til 1570 ladepunkter. I tillegg ligger søknader for 10-12 millioner kroner på vent. Når alle pengene er tildelt og byggingen er utført, regner Solvi med at resultatet er bortimot to tusen nye ladepunkter.

Søkerne som har fått inntil 30.000 kroner i støtte per ladepunkt har vært typisk borettslag, kommuner, kjøpesentre og oljeselskap.

De to tusen nye ladestasjonene er under halvparten av det daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete regnet med skulle bygges. Hun beregnet 10.000 kroner per stasjon og antok at summen ble fem tusen nye ladestikk.

Likevel er det altså nesten én ny ladestasjon per elbil.

– I forhold til dagens elbilpark er det selvsagt altfor mange. Men her har poenget vært å ligge i forkant og etablere en infrastruktur som stimulerer til anskaffelse av elbil, sier Transnova-sjefen til Teknisk Ukeblad.

Samtidig varsler hun at det neppe blir tildelt penger til mange flere slike førstegenerasjons ladestasjoner.

– I denne runden har det vært først til mølla. Dersom politikerne bevilger mer penger til elbilinfrastruktur, vil vi nok gå mer målrettet til verks mot for eksempel terminalområder og parkeringsplasser og med stasjoner med hurtigladingsegenskaper, sier Solvi.

PED

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå