IT

Norwegian droppet Internet Explorer 6

Anders Brenna
11. mars 2009 - 20:47

Det pågår en nasjonal nettkampanje for å få alle som bruker Internet Explorer 6 (IE6), til å oppgradere til en nyere versjon, eventuelt bytte til en annen nettleser. Nettleseren følger ikke etablerte webstandarder, og det skaper store problemer for webutviklere.

Les også: Internett trenger din hjelp

Så og si alle store norske nettsteder viser en egen melding med beskjed til brukere at de bør oppgradere sin nettleser hvis de bruker den gamle nettleseren. Det har gitt stor effekt blant privatpersoner som surfer internett fra sin hjemme-PC, men bedrifter og offentlige etater har ikke oppgradert i samme tempo.

Mange IT-avdelinger holder igjen fordi de er avhengig av å standardisere programvaren for å effektivisere IT-driften. Dessuten er det mange systemer er utviklet på en måte som gjør at de ikke virker med andre nettlesere, eller med nyere utgaver.

Oppgraderte til IE7

Flyselskapet Norwegian har nettopp gjennomført en oppgradering der de har gått fra Internet Explorer 6 til Internet Explorer 7.

De har et sted mellom 600 og 700 PC-er som IT-avdelingen må drifte, og jobben kompliseres av at mange av maskinene er spredt rundt på forskjellige flyplasser.

- Vi har 600-700 PC-er tilsammen, og mange på innsjekk og gater. Hvis de stopper får vi ikke ut hjelp, sier Petter Granviken, IT-driftssjef i flyselskapet Norwegian til Teknisk Ukeblad.

Med så mange PC-er og med et svært distribuert nettverk, er Norwegian et godt eksempel på en bedrift som har mange hensyn å ta i forhold til PC-driften.

Flyselskapet må også forholde seg til bedriftskritiske systemer fra eksterne leverandører som krevde at de ansatte bruker IE6. Norwegians IT-avdelingen har derfor kviet seg for å oppgradere nettleseren, selv om de lenge har ønsket å gjøre det.

- Det dreide seg om 3-4 applikasjoner. Teknisk sett har vi egentlig gjort alt klart, men vi har ikke turt å rulle ut, sier Granviken.

Nå er imidlertid problemene løst, og systemene virker også med Internet Explorer 7.

- Vi har presset leverandørene våre, sier Granviken til Teknisk Ukeblad.

IE6-kampanjen

Norwegians IT-avdeling har fått med seg den pågående IE6-kampanjen, men forteller at det var ren egeninteresse som lå bak ønsket om å oppgradere nettleseren. Samtidig innrømmer IT-driftssjefen at kampanjen var en ekstra "oppmuntring".

- Vi får stadig vekk beskjed om å oppgradere, for eksempel på VG.no, så det har vært en samlet vurdering, sier Granviken.

Han presiserer imidlertid at det var en "dyd av nødvendighet" å oppgradere uansett, for å kunne gi de ansatte en bedre nettleser og for å kunne utnytte ny funksjonalitet.

Automatisert oppgradering

Norwegian brukte ikke mye tid på oppgraderingen. Da leverandøren var klar med støtte for Internet Explorer 7, brukte IT-avdelingen litt tid på å teste, for så å forberede en automatisert oppgradering. Det hele ble gjennomført på cirka to uker.

- Vi har brukt to mannsverk i en uke, og en uke på utrullingen, men den går av seg selv, sier Granviken til Teknisk Ukeblad.

Granviken forteller at gjennomførte oppgraderingen ved hjelp av Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM), Group Policies og Active Directory, og at det hele gikk smertefritt.

- Så enkelt er det, sier Granviken.

De ansatte kan data

Granviken peker også på at det å oppgradere nettleseren og annen programvare er annerledes nå enn før, fordi brukerne har et helt annet forhold til IT-systemer.

- Folk her nå, de kan og skjønner data.

Han viser til at alle nå er vant til å bruke internett hjemmefra, og at brukere gjerne fort blir skuffet over gamle versjoner på jobben. Det er derfor ikke vanskelig å motivere de for nye versjoner når IT-avdelingen oppgraderer.

- Folk synes vi var gammeldagse, og de ser fordelene med nye versjoner, sier Granviken.

Klar for IE8

Selv om Internet Explorer 7 er et skritt frem i riktig retning, venter de fleste på Internet Explorer 8, som er rett rundt hjørnet. Den har en markant bedre støtte for eksisterende webstandarder, og har også IE6-motoren innebygd for å gjøre overgangen enklere.

I en teknisk videogjennomgang hos digi.no, gjør også Microsofts norske teknologievangelist, Rune Zakariassen, det klart at Microsoft anbefaler kundene å hoppe over IE7 og gå rett over på IE8 .

Norwegian er klar over dette, og at man må sjekke at løsningene også fungerer med IE8 selv om det virker med IE7. Den jobben er imidlertid gjort, og IT-avdelingen er derfor klar til å oppgradere en gang til på kort varsel dersom det blir behov for det.

- Jeg kan rulle ut "åtteren" i morgen, sier Granviken.

I utgangspunktet vil det bli gjort ved neste oppgradering av operativsystemet.

-Vi har valgt å vente med Vista, fordi vi vil gå for Windows 7.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.