Norvik måtte gå fra Telenor

Krangelen mellom Harald Norvik og næringsminister Trond Giske (Ap) etter salget av TV 2 i vinter er bare én av grunnene til at Norvik ikke får fortsette som styreleder i telegiganten.

Norvik måtte gå fra Telenor
Telenors styreleder Harald Norvik gikk av onsdag på grunn av "manglende tillit" fra næringsminister Trond Giske. Bilde: Scanpix

– Det er en helhetsvurdering. Håndteringen av TV 2-salget i januar er en del av bildet. Men vi går ikke inn i detaljer i offentligheten på denne type evalueringer, sa Giske onsdag kveld.

Norvik og Giske havnet i en åpen krangel som følge av at A-pressen i januar solgte sin andel på 50 prosent i TV 2 til danske Egmont. Telenor eier A-pressen sammen med LO, og Giske var motstander av salget.

Det ga han flere ganger klar beskjed om, og Norvik mente at Giske la utilbørlig press på Telenor-styret.

Til sist uttalte Norvik at Giske hadde gått ut over grensen for offentlig eierskap.

India-trøbbel

Fire måneder senere, men bare en uke etter at stortingsflertallet slo fast at Giske holdt seg innenfor denne grensen, fikk Norvik altså beskjed om at Giske hadde gitt valgkomiteen i oppdrag å lete etter en ny styreleder.

Lederen av næringskomiteen på Stortinget, Høyres Svein Flåtten (H), reagerer på tidspunktet.

– Det er uheldig at dette kommer nå, mens Telenor forsøker å redde stumpene av milliardinvesteringene i India. Det blir krevende å få til samtidig som styrelederen sitter på oppsigelse i påvente av bedriftsforsamlingen, sier Flåtten til NTB.

Takk for sist

Norvik begrunnet onsdag sin avgang med manglende tillit fra Giske, knyttet til håndteringen av TV 2-salget i januar. Det er ikke hele bildet, fastslår Flåtten:

– Ut fra den store nedskrivningen Telenor gjorde i India mandag, var det ikke uventet at noe ville skje i selskapets ledelse. Men begrunnelsen er underlig. At man nå børster støv av en gammel sak fra januar er ganske merkelig. Dette lukter av en «takk for sist», sier Flåtten.

Giske vil verken bekrefte eller benekte at India-investeringen har hatt innvirkning, men gjentok flere ganger onsdag at Norvik går av som følge av en helhetsvurdering.

Baksaas i India

Norvik sa onsdag at han er skuffet over at han må forlate Telenor-skuta, men holdt fast på at han gjorde rett i å kritisere næringsministeren under en pressekonferanse 13. januar.

Giske sa på sin side at uenighetene i januar kunne ha vært håndtert annerledes. På den samme pressekonferansen sto Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas ved Norviks side og tok del i kritikken av Giske.

På spørsmål om også Baksaas er på vei ut av selskapet, sier Giske at ansettelse av selskapets ledelse er et ansvar for selskapets styre.

– Vi skal være tydelige på den rollefordelingen, sier Giske til NRK.

Baksaas var selv i India onsdag, og hadde ifølge Telenors informasjonsdirektør Pål Kvalheim ingen kommentar til Norviks avgang.Norvik har vært styreleder i Telenor ASA siden 31. mai 2007.

Les mer om: