KRAFT

NorthConnect får tilknytning i Skottland

Kabelprosjektet har har fått avtale med National Grid.

MILEPÆL: Tilknytningsavtalen med National Grid er en milepæl i utviklingen av kabelprosjektet mellom Norge og Skottland, mener NorthConnect.
MILEPÆL: Tilknytningsavtalen med National Grid er en milepæl i utviklingen av kabelprosjektet mellom Norge og Skottland, mener NorthConnect.

Avtalen med den britiske sentralnettoperatøren National Grid sikrer kabelen et tilknytningspunkt i Peterhead i Skottland.

– Avtalen er en viktig milepæl i utviklingen av utvekslingskabelen og danner grunnlag for detaljert planlegging av nettilknytningen på britisk side, skriver selskapet i en pressemelding.

NorthConnect eies av kraftprodusentene Scottish and Southern Energy, Vattenfall og de tre norske eierne Eco, Lyse og Energi.

Kabelen skal etter planen få en kapasitet på 1.400 MW og settes i drift i 2020.

Les også: Statnett bygger nye utenlandskabler

Lang vei fram

Men det er mye som skal klaffe for at prosjektet faktisk blir noe av. Energiminister Ola Borten Moe fra Senterpartiet foretrekker nemlig at statens eget nettselskap, Statnett, eier kraftkablene til utlandet.

Slik vil han sikre at inntektene fra kabelen går til alle strømkundene, og ikke kun til private investorer og utvalgte kraftkommuner.

Moe har tidligere blant annet uttalt til Teknisk Ukeblad at om han hadde vært privat kabelutbygger, ville han ikke brukt mye tid på å gå videre med planene.

Les også: Så mye dyrere blir strømmen av utenlandskabler

Konkurranse

Og NorthConnect har hard konkurranse. Før sommeren undertegnet National Grid og Statnett en samarbeidsavtale om å bygge en strømkabel mellom Norge og Storbritannia.

Også den skal bli på 1400 MW og være ferdig til 2020. Ingen ting tyder på at Statnett og OED mener det norske kraftsystemet har kapasitet for begge kablene.

Men neste år er det valg, og en borgerlig regjering vil sannsynligvis være langt mer positivt innstilt til NorthConnect enn de rødgrønne er.

Les også:  Neppe plass til to englandskabler

Les også: Utenlandskabler øker kraftprisene

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.