KRAFT

Northconnect blir prioritert av EU likevel

Northconnects kabelprosjekt til Skottland kommer likevel med på EUs liste over energiinfrastrukturprosjekter av felles interesse.
Northconnects kabelprosjekt til Skottland kommer likevel med på EUs liste over energiinfrastrukturprosjekter av felles interesse. Bilde: Kristian Hansen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
15. okt. 2013 - 12:57

EU kommisjonen presenterte i går sitt forslag til liste over 248 prioriterte energiinfrastrukturprosjekter, prosjekter som har såkalt felles interesse for EU-landene.

Målet med listen er å skape fortgang i prosjektene for å knytte de europeiske energiprosjektene bedre sammen.

Prosjektene på listen skal få en garanti om at konsesjonsprosessen ikke tar mer enn tre og et halvt år, og de kan også få støtte fra EU, som har satt av 5,85 milliarder euro til formålet mellom 2014 og 2020.

Les også: EU-byrå kan pålegge Norge å betale for europeiske kraftkabler

Kjepper i hjulene

Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, ønsker Northconnect å bygge en strømkabel med kapasitet på 1400 MW fra Norge til Skottland. Selskapet eies av Agder Energi, Eco, Lyse og Vattenfall.

Avtroppende energiminister Ola Borten Moe (Sp) forsøkte å stikke kjepper i hjulene for Northconnect ved å få vedtatt en lov rett før sommeren om at alle kabelprosjekter skal eies av Statnett.

Både Frp, Høyre, Venstre og KrF har siden den gang varslet at de ønsker å gjøre om Borten Moes monopollov. Det vil imidlertid ta noe tid, siden lovendringen må vedtas i Stortinget.

Northconnect frytet at monopolloven ville gjøre prosjektet uaktuelt for EUs prioriteringsliste. På listen som EU-kommisjonen linket til i sin pressemelding mandag, var ikke prosjektet nevnt, og Teknisk Ukeblad tolket det i vår opprinnelige sak slik at prosjektet ikke kom med.

På en mer detaljert liste går det imidlertid fram at Northconnect-prosjektet likevel er med.

- Veldig bra

Northconnects styreleder Odd Øygarden er fornøyd.

- Dette er veldig bra, vi ser svært positivt på å ha kommet med på listen. Vi vurderer det som veldig betydningsfullt å være med, sier han til Teknisk Ukeblad.

- Var det uventet at dere kom med, siden de rødgrønnes lov som forbyr dere å bygge fremdeles er gjeldende norsk lov?

- Nei, det er ikke helt uventet. Jeg følte at det var 50-50 sjanse for å komme med. Men på grunn av lovsituasjonen hadde det heller ikke vært overaskende om vi ikke hadde kommet med, sier Øygarden.

Statnetts kabelprosjekter til Storbritannia og til Tyskland er også med på EU-listen.

- Kun én UK-kabel

Energiråd Bjørn S. Haavik i Norges delegasjon til EU sier til Teknisk Ukeblad at EU-kommisjonen har informert ham om at de ut fra tidligere informasjon fra norske myndigheter forventer at det kun kan realiseres én kabelforbindelse mellom Norge og Storbritannia innen 2020.

Kommisjonen anser ifølge Haavik Statnett og Northconnects alternativ nå som likeverdige når det gjelder behandling etter EUs nye infrastrukturforordninger. Kommisjonen viser til at alternativene også må være i overensstemmelse med norske lover og regler for å kunne realiseres, understreker Haavik.

Les også:

Borten Moe truer britene med å si nei til englandskabelen

Statnetts kabler øker strømprisen

Du risikerer å betale for svensk vind  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.