OLJE OG GASS

Norske Visuray testet røntgenteknologi i en oljebrønn for første gang

Trolig aldri gjort før.

Visuray har utviklet en teknologi som bruker røntgenstråler til å lage høyoppløselige bilder fra innsiden av oljebrønner.  Nå er den testet offshore for første gang.
Visuray har utviklet en teknologi som bruker røntgenstråler til å lage høyoppløselige bilder fra innsiden av oljebrønner. Nå er den testet offshore for første gang. Bilde: Visuray
Ina AndersenIna AndersenJournalist
21. juli 2016 - 06:00

Stavanger-selskapet Visuray har nå gjennomført sin første nedihulls røntgen-operasjon. Kameraet VR90 bruker røntgenteknologi til å ta bilder nede i oljebrønner for å identifisere tilstanden i brønnen. 

Selskapet kjenner ikke til noen andre som har tatt i bruk røntgenteknologi i oljebrønner offshore tidligere. 

Røntgenstrålene gjør at de kan ta bilder gjennom alle slags væsker og sand, noe vanlige optiske kameraer, som vanligvis brukes, ikke får til. 

Sjekket ventil

Operasjonen ble gjennomført på en av Statoils brønner på norsk sokkel.

Målet med operasjonen var å sjekke tilstanden til en sikkerhetsventil i brønnen, slik at oljeselskapet skal kunne planlegge fremtidig vedlikeholdsarbeid. 

Teknologien lyktes i å gjennomføre flere målinger og samle inn en rekke data fra brønnen. Resultatene viste at VR90 klarer å fremskaffe nøyaktige røntgenbilder i væske som i utgangspunktet ikke er gjennomsiktig, i en offshoreoperasjon.

– Etter det vi kjenner til er dette første gangen at et røntgenverktøy har blitt tatt i bruk i en oljebrønn offshore. Arbeidet ble gjennomført på en sikker og problemfri måte, sier Sergey Feoktistov, som er selskapets salgsdirektør for Europa, i en pressemelding. 

180.000 volt

Teknologien fungerer ved at fotoner skytes ut av en kilde og reflekteres tilbake til detektorer, såkalt backscattering.

Røntgenstrålene skal gi høyoppløselige bilder, og ved å bruke 180.000 volt får de omkring samme kvalitet som brukes til å lyse gjennom håndbagasje i sikkerhetskontrollen på flyplasser.

Dataene prosesseres kontinuerlig, slik at du får se bilder i sanntid, og bildene har en nøyaktighet på 0,1 millimeter.

Det gir tetthetsbilder av det som befinner seg inne i oljerørene, på samme måte som når du tar røntgenbilde av tennene hos tannlegen.

Årsaken til at røntgenteknologi ikke er tatt i bruk i oljebrønner tidligere er utfordringer knyttet til å generere høyspenning nede i hullet på en kontrollert måte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.