BYGG

Norske tog går i sneglefart

Norges jernbaner frakter passasjene mellom de fire største byene med en snittfart på 75 km/t. I Frankrike er  snittfarten 227 km/t.
Norges jernbaner frakter passasjene mellom de fire største byene med en snittfart på 75 km/t. I Frankrike er snittfarten 227 km/t. Bilde: Mick Tully/Jernbaneverket
10. mai 2010 - 07:24

Jernbanen i Norge er raskere enn i Albania, men tregere enn i de fleste andre europeiske land, viser en undersøkelse fra Framtiden i våre hender (FIVH).

Miljøorganisasjonen har undersøkt togtrafikken i 27 europeiske land. Uten togbytter gir den norske gjennomsnittsfarten en 20. plass på listen, med togbytter havner vi på 25. plass med Tyrkia og Albania etter oss, skriver Aftenposten.

Verst i Vest-Europa

Norges jernbaner frakter passasjene mellom de fire største byene med en snittfart på 75 km/t, med togbytter senkes farten til 53 km/t. Frankrike er raskest med en snittfart på 227 km/t, Italia kan by på 171 km/t.

– Vår undersøkelse viser at Norge har et ekstremt tregt togtilbud. Vi er verst i Vest-Europa og på bunnivå i Europa som helhet. Togrevolusjonen i vår verdensdel har ganske enkelt ikke kommet til Norge, sier Arild Hermstad, leder i FIVH.

Trenger utdanning

Jon Haugland, tillitsvalgt for de 230 Tekna-medlemmene i Jernbaneverket, mener økt satsing på utdanning er nøkkelen til å få bukt med problemet,

– I dag er det ingen jernbanefaglige utdanninger på masternivå i Norge. Behovet for opprustning av jernbanen er kjempestort. En slik opprustning og utvikling krever penger, planlegging og dyktige medarbeidere. Ansvaret for at vi får den kompetansen vi trenger, ligger dels hos sentrale myndigheter, men også hos Jernbaneverket selv. Det må lages masterutdanninger innen jernbanefag – raskt, sier Haugland. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.