SAMFUNNPOLITIKK

Norske teknologiselskaper tatt på senga

Trond Heggelund
16. apr. 2008 - 07:53
Vis mer

Synnovate har på oppdrag for NorSox-prosjektet gjennomført en intervjuundersøkelse blant styreledere og administrerende direktører i børsnoterte selskaper.

De ville vite om disse hadde kjennskap og parathet til å møte kravene som stilles av de lovendringene som følger av innføring av EUs 4. , 7. og 8. direktiv i norsk lovverk. (også kalt EuroSOX - se faktaboks i spalten til høyre)

Ikke klar over ansvaret

Undersøkelsen viste at hele 90 prosent av utvalget (som er styreledere og administrerende direktører) ikke kjenner til direktivene under samlebegrepet EuroSOX og vet ikke hva innføring av disse direktivene vil innebærer av ansvar for selskapet.

Følgelig er det da ikke klart hvilket ansvar, oppgaver og endringer dette innebærer.

Kan gi tapt business

Norske styrer og selskaper er tatt kraftig på senga av de nye direktivene og er ikke forberedt på at det kommer en lovendring den 1. juli, som de må forholde seg til.

Dette kan medføre at selskaper som ikke får dette på plass, risikerer sanksjoner fra tilsynsmyndigheter, tapt business og omdømme, problemer med internasjonal finansiering og mulig redusert verdifastsettelse.

Utestengelse fra markeder

Manglende parathet kan også gi mulige konsekvenser for avtaler med offentlig virksomheter og ikke minst risiko for utestengelse fra utenlandske markeder.

Særlig alvorlig vil dette kunne være for bedrifter som samhandler med amerikanske bedrifter, hvor SOX har meget stor betydning.

Endring til sommeren

De første endringene i norsk lovverk kommer 29. juni. Disse endringene innebærer oppdatering av revisjons-, regnskaps-, og konsernregnskapslovgivningen.

De viktgiste endringene blir krav til revisjonsutvalg, revisorbytte, krav om redegjørelse av eierstyring og selskapsledelse, samt hovedelementene i selskapenes systemer for internkontroll og ririkostyring. Det vil også stilles vesentlig strengere krav til dokumentasjon.

Kraftig reaksjon

Den norske Revisorforeningen stiller seg undrende til denne undersøkelsen.

I en e-post til TU skriver adm. dir. Per Hanstad i Revisorforeningen:

"Den norske Revisorforening reagerer sterkt på innholdet i artikkelen og på at konsulentmiljøer hauser opp en sak som ikke har snev av realiteter i seg. EuroSOX eksisterer ikke og Revisorforeningen har tidligere tilbakevist tilsvarende påstander fra de samme miljøene. Jürgen Tiedje har på vegne av EU-kommisjonen også tilbakevist dette. Når konsulentmiljøene igjen går offentlig ut med dette så er det andre motiver enn et ønske om å opplyse som står bak. At de bruker Standard Norge som alibi gjør saken bare verre. "

De viser til en artikkel på sine egne sider: EuroSOX – finnes det?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.