ROMFART

Norske studenter blant astronauteliten

Mona Strande
6. sep. 2006 - 08:00

Begge studentene tar master i romteknologi ved Høgskolen i Narvik.

29. september drar Kristian Reiten og Lars Helge Surdal til Valencia i Spania. I en drøy uke får de menge seg med verdens astronaut-elite, og til og med presentere sine egne prosjekter for dem.

Eneste norske

- Dette er en perfekt mulighet for oss som snart er ferdigutdannet, sier Kristian Reiten.

Han har i høst påbegynt sitt femte og siste år av mastergraden i romteknologi ved Høgskolen i Narvik. Medstudent Lars Helge Surdal har bare få uker igjen før han skal levere sin masteroppgave.

Sammen med 70 andre studenter fra ulike av de 17 ESA-landene, får guttene sponset sin deltakelse på den internationale astronautiske kongressen ( IAC). De er de eneste deltakerne fra Norge som får denne muligheten i år.

Aerosoldetektor

Lars Helge Surdal skal presentere en aerosoldetektor han utviklet som sin hovedoppgave på bachelornivå, sammen med Pål Gunnar Conradi Olsen. Detektoren var et av instrumentene i studentraketten ESPRIT, som ble skutt opp fra Andøya rakettskytefelt 1. juli i år.

Aerosoldetektoren er en støvbøtte som stod helt fremst i nyttelasten på ESPRIT. Oppgaven til dette instrumentet var å måle ladningen på innkommende støvpartikler mens raketten fløy gjennom polare mesosfæriske sommerekkoer og nattlysende skyer, for å prøve å finne årsaken til disse fenomenene.

Instrumentet fungerte akkurat som planlagt, og på kongressen i Spania vil funksjon og oppbygning av instrumentet, samt de første foreløpige dataene, bli presentert.

Satelittstyring

Kristian Reiten skal vise frem sitt attitydekontrollsystem, altså et styringssystem som bestemmer en satelitts pekeretning.

Systemet skal brukes på European Student Moon Orbiter ( ESMO), som er en satelitt som skal sendes opp og gå i bane rundt månen i 2011.

I sin artikkel presenterer Reiten styring av ESMO-satelitten ved hjelp av fire reaksjonshjul (svinghjul), plassert i tetraeder (firesidede pyramider). Disse hjulene reguleres med hjelp av en regulator utviklet av en annen Narvikstudent: Raymond Kristiansen.

- Det blir utrolig spennende. Dette er en stor messe med hele eliten tilstede, og jeg kan nesten ikke vente med å dra, sier Reiten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.