INDUSTRI

Norske Skog truer med nye kutt

KRYMPER PRODUKSJONEN: Norske Skog er en av flere produsenter av avispapir som vil ha høyere priser. Hvis ikke truer nok en gang nedleggelsesspøkelset.
KRYMPER PRODUKSJONEN: Norske Skog er en av flere produsenter av avispapir som vil ha høyere priser. Hvis ikke truer nok en gang nedleggelsesspøkelset. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
21. okt. 2008 - 07:39

En prisøkning på avispapir på 15 - 20 prosent, er hva Norske Skog vil ha dersom de skal unngå å legge ned flere papirmaskiner eller papirfabrikker, ifølge Nationen.

Informasjonsdirektør Tom Bratlie vil ikke peke ut hvilke fabrikker eller maskiner som er utsatt i denne omgang, dersom prisene ikke øker.

Prisøkning først

I år er en papirmaskin på Follum i Hønefoss lagt ned, mens fabrikker i Korea og Tsjekkia er lagt ned og solgt.

I 2006 ble Union i Skien lagt ned.

- Nå er første prioritet å få økt papirprisene så vi får fornuftige marginer og lønnsomhet på de volumene vi selger, sier informasjonsdirektøren til avisen.

Flere selskaper

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen kom med utspillet om økte priser på avispapir i et intervju med amerikanske Bloomberg News i helgen.

- Vi skal ha prisene opp, og vi tror vi kan oppnå dette på grunn av at markedsbalansen nå er strammere. Prisene skal opp minst 15 prosent i Europa, og mer enn 20 prosent i Storbritannia, sier Rynning-Tønnesen.

Norske Skog er ikke alene om å kreve en slik prisøkning, selv om markedet forventes å skrumpe med to prosent.

For optimistiske

Sjefen for den svenske avispapirprodusenten Holmen, Magnus Hall, har også gått ut med krav om 20 prosent prisøkning på avispapir, melder NTB.

Årsaken er at produksjonsvolumene går enda mer ned. Samlet har bransjen redusert volumene med 1 million tonn av en total produksjonskapasitet på 11-12 millioner tonn.

Selskapene er imidlertid vel optimistiske i sine anslag, skal vi tro Pareto-analytiker Thomas Nielsen. Selskapets estimat for neste år er en prisøkning på 13 prosent, ifølge Nationen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.