ARKIVNYHETER

Norske Skog stenger papirfabrikker

NEDLEGGES: Norske Skogs papirfabrikker går ikke godt økonomisk. Det får nå konsekvenser.
NEDLEGGES: Norske Skogs papirfabrikker går ikke godt økonomisk. Det får nå konsekvenser. Bilde: CAMILLA AADLAND
12. mars 2008 - 08:34

Styret samlet seg om en anbefaling til bedriftsforsamlingen etter et langt møte tirsdag.

Bedriftsforsamlingen skal ta den endelige beslutningen om sparetiltakene på et møte 12. mars.Utgjør syv prosent av Norske Skogs kapasitet

Reduksjonen er på 450.000 tonn papir årlig og utgjør om lag syv prosent av Norske Skogs kapasitet på verdensbasis.

Spareplanen omfattet opprinnelig også en slanking av administrasjonen med 60-70 årsverk og salg av hovedkontoret i Bærum, men dette sto det ingenting om i pressemeldingen fra Norske Skog sent tirsdag kveld.

– For å bidra til en mer kostnadseffektiv drift i Norske Skog vil vi stenge ulønnsom kapasitet, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie. Det var ledelsens spareforslag som i all hovedsak ble vedtatt av styret etter maratonmøtet.

Skuffet over skogeiernes representanter

De ansattes representant i styret og konserntillitsvalgt Stein-Roar Eriksen i Norske Skog er skuffet over at skogeiernes representanter stemte for sparepakken.

Ansattrepresentant i styret og konserntillitsvalgt Stein-Roar Eriksen i Norske Skog er skuffet over vedtaket om å legge ned papirmaskinen på Follum tirsdag. Han er spesielt skuffet over at de to representantene for skogeierne stemte for ledelsens sparepakke.

Vil vinne?

– Nå kommer vi til å sette alt inn på å vinne fram i bedriftsforsamlingen. Det er andre personer som representerer skogeierne der enn i styret, sier Eriksen til NTB.

Styrevedtaket tirsdag ble fattet med seks mot tre stemmer. De som stemte mot ledelsens forslag var de ansatte.

Oppgitt

Stordalen er oppgitt over beslutningen om å legge ned en av papirmaskinene ved Follum fabrikker.

– Dette er en dårlig og helt feilaktig beslutning. Styret viderefører den linjen som førte til nedleggelse av Union i Skien. Den har vist seg i ettertid å være feil. Og nå fortsetter styret på samme måten. Dette går i helt feil retning, sier Stordalen til NTB.

Har fått redusert aksjeverdien

Sammen med Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik eier han nesten seks prosent av Norske Skog gjennom selskapet Unionen og er nest største aksjonær.

Unionen har kjøpt seg opp i Norske Skog for 475 millioner kroner, men raset i aksjekursen de siste månedene har redusert papirverdien av aksjene med rundt 175 millioner kroner.

Før tirsdagens styremøte gikk det rykter om at representantene for skogeierforeningene hadde fattet ny interesse for de tre investorenes planer, men styrets vedtak viser at dette ikke stemte.

Elleve timer

Styret i Norske Skog satt sammen i nesten elleve timer for å bli enige om konsernets fremtid.

– Dette er en stor, tung og vanskelig sak, med forskjellige oppfatninger om hva som er riktig. Nå er det om å gjøre å gi styret den tiden det trenger, sa kommunikasjonsdirektør Bratlie da han tidligere på kvelden meddelte pressen at de hadde tid til å ta seg en pizza.

Skal stenges permanent

Styret sier eksplisitt at fabrikken i Tsjekkia skal stenges permanent, mens det om fabrikken i Korea og den ene maskinen ved Follum brukes betegnelsen «stengning på ubestemt tid».

Unionen har lansert en alternativ plan som innebærer salg av anlegg i Asia for å få ned den store gjeldsbyrden til Norske Skog, men skjerming av virksomheten i Norge.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.