INDUSTRI

Norske Skog permitterer

RAMMES AV BILLIG NORD-AMERIKANSK PAPIR: Ansatte ved papirfabrikkene i Skogn og Follum blir permittert. Her er Olav Norberg, supplysjef Norske Skog Skogn.
RAMMES AV BILLIG NORD-AMERIKANSK PAPIR: Ansatte ved papirfabrikkene i Skogn og Follum blir permittert. Her er Olav Norberg, supplysjef Norske Skog Skogn. Bilde: Espen Leirset

Hvor mange som totalt rammes av Norske Skogs produksjonsreduksjon er foreløpig ikke klart.

Ledelsen har i dag fortalt de ansatte ved Follum fabrikker ved Hønefoss at 70 personer kan måtte gå innen utgangen av 2008, melder NRK Østafjells.

Sterk reaksjon

De ansatte ved Follum-fabrikken reagerer sterkt på avgjørelsen. Hovedtillitsvalgt Stein-Roar Eriksen sier Follum fortsatt sliter med ettervirkningene av nedskjæringene i 2003. Da måtte 120 ansatte gå.

Fabrikken har for høyt forbruk av overtid og altfor få ansatte på vedlikehold, sier Eriksen til kanalen.

Omstilling

– Det er litt for tidlig å si totalt hvor mange ansatte som blir permittert og hvor lenge det blir. Permitteringer ligger inne i den lønnsomhetseffekten vi ønsker å få ut av dette, sier kommunikasjonsdirektør Tom Brattlie.

Norske Skog ga i dag beskjed om at de reduserer papirproduksjonen til Europa med 10 prosent.

Norske Skog har det siste året vært inne i en gigantisk omstilling i konsernet. Produksjonskuttene som ble kjent torsdag, kommer i tillegg til denne planen.

Union hjalp ikke

– Da dere la ned Union i Skien for knappe to år siden, var et av argumentene at dere ville skåne ansatte ved andre fabrikker i Norge. Det harmonerer ikke helt med det dere gjør nå?

– De som har fulgt utviklingen til Norske Skog vil se at vi fortsatt strever med lav lønnsomhet. Vi har fortsatt som mål å sikre arbeidsplasser, men vi er nødt til å reagere i forhold til hvordan markedet endrer seg, sier Brattlie.

Utkonkurreres på pris

Papiretterspørselen i Europa er stabil, men markedet flommes over av billig papir fra Nord-Amerika. Det er stor overproduksjon av papir i Canada, noe som gir lave priser. I tillegg er dollaren svak i forhold til Europa, noe som gjør papiret enda billigere.

Norske Skog vil ikke utelukke at de vil kutte produksjonen ytterligere.

– Vi antar at de permitteringene vi gjør nå er nok ut ifra markedssituasjonen i dag. Når det er sagt, så er det umulig å gi noen garantier, men vi jobber ut ifra at dette er tilstrekkelig, sier Brattlie.

Investeringer

Kommunikasjonsdirektøren sier at produksjonsstansen ikke vil få konsekvenser for framtidige investeringer ved Skogn og Follum.

– Nei det vil det ikke. Det som gir konsekvenser for investeringsvirksomheten er om lønnsomheten ikke er god. Og det er det vi gjør noe med nå.

Gunstige norske regler

Nettstedet E24.no skriver at de norske permitteringsreglene gjør det gunstig for industribedrifter å permittere ansatte for kortere perioder. Det var ett av elementene som gjør at Norske Skog (NSG) planlegger å ta den største delen av produksjonskuttene i Norge.

Reglene gjør at bedrifter kan permittere ansatte for kortere perioder, mot at det offentlig betaler de ansattes lønn.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.