INDUSTRI

– Norske Skog med fusjonsplaner

MØRKE SKYER: Norske Skogs fabrikk i Skogn og supplysjef Olav Norberg er presset fra flere kanter. Prisen på importtømmer går opp, amerikanerne dumper papir i Europa og fabrikken er sårbar for Midt-Norges kraftmangel.
MØRKE SKYER: Norske Skogs fabrikk i Skogn og supplysjef Olav Norberg er presset fra flere kanter. Prisen på importtømmer går opp, amerikanerne dumper papir i Europa og fabrikken er sårbar for Midt-Norges kraftmangel. Bilde: ESPEN LEIRSET

NRK og NTB har snakket med flere analytikere som mener at Norske Skog kommer til å fusjonere med andre store papirprodusenter.

Kutt ikke nok

Både det finsk-norske selskapet Stora Enso og det nordamerikanske UPM nevnes som aktuelle. Årsaken skal være overproduksjon av papir og lave papirpriser.

Norske Skog har kuttet bemanningen med 1.000 ansatte, og vil neste år kutte produksjonen med 200.000 tonn. Stora Enso kutter 500.000 tonn, og 1.700 vil miste jobben.

Analytiker Per Haagensen i Fondsfinans tror likevel ikke dette er nok.

Sonderinger

– Blir det ikke kuttet mer enn det som er annonsert til dags dato, vil inntjeningen i 2008 og 2009 bli såpass dårlig at fusjonen tvinger seg fram, sier Haagensen til NRK.

Kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie innrømmer at det har vært sonderinger, men vil ikke ut med detaljer.

– Det er ingen hemmelighet at det har vært sonderinger innenfor industrien, men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på hva og hvordan dette foregår, sier Bratlie.

Aksjene steg

Et sammenslått Norske Skog og Stora Enso vil ha om lag 52.000 ansatte, kunne omsette for rundt 150 milliarder kroner, og stå for 17 prosent av verdens avispapirproduksjon.

Fusjonsryktene har allerede ført til at prisen på Norsk-Skog aksjer steg med 10 prosent. Det meldte dn.no allerede i går.

©NTB

Les mer om: