INDUSTRI

Norske Skog: Knut Dreier Skogn videre

FREMTIDSTANKER: Nyansatt fabrikkdirektør ved Norske Skog Skogn, Knut Dreier, har positive tanker om fremtiden selv om kraftsituasjonen i Midt-Norge er vanskelig i dag. ¿ Norsk gass må være tilgjengelig for innelands foredling, ikke bare i Europa, sier han.
FREMTIDSTANKER: Nyansatt fabrikkdirektør ved Norske Skog Skogn, Knut Dreier, har positive tanker om fremtiden selv om kraftsituasjonen i Midt-Norge er vanskelig i dag. ¿ Norsk gass må være tilgjengelig for innelands foredling, ikke bare i Europa, sier han. Bilde: Truls Tunmo
Truls Tunmo
22. jan. 2008 - 11:29

Etter to år som teknisk sjef ved Norske Skogs fabrikk Parenco utenfor Arnhem i Nederland, er Knut Dreier tilbake i hjembygda Levanger. Han trenger ikke tid for å gjøre seg kjent på flaggskipfabrikken til cellulosegiganten, for her har den 47 år gamle sivilingeniøren jobbet i 17 år.

- Mine viktigste oppgaver fremover blir å få frem energisparende løsninger i tillegg til å forbedre trykkbarheten på papiret. Det er også viktig å synliggjøre de gode mulighetene som ligger på Skogn, både logistikkmessig og i den kompetanse organisasjonen har, sier Knut Dreier.

Vil se handling

Å forbedre kvaliteten på papiret for trykk er ikke den oppgaven som blir vanskeligst å løse. For å få til dette blir cellulosen tilsatt clay (leire). Skogn-sjefen må ha drahjelp fra myndighetene for å snu den negative kraftsituasjonen til fabrikken.

- Det er forstemmende at vi fortsatt er i en underskuddssituasjon på kraft i Midt-Norge. Nå vil vi se handling fra politikerne som reduserer underskuddsbalansen. Det er positivt med satsing på fornybar energi, men ingen tvil om at gasskraft og varmeverk er det mest effektive. Nå må regjeringen handle for å få til dette, sier Dreier.

Konkurransedyktig

Til tross for kraftproblemene har han klokketro på at fabrikken på Skogn skal klare å utvikle seg videre.

- Vi har en meget konkurransedyktig enhet innen denne industrien, og derfor skal vi greie å utvikle oss. Men nye rammebetingelser vil danne grunnlag denne utviklingen. Det vanskeligste nå blir å få klarhet i disse rammebetingelsene. Jeg forventer tydeliggjøring gjennom restrukturering for å få på plass en utviklingsplan, understreker Dreier.

Han mener Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalens inntreden i Norske Skog kan være heldig rent generelt.

- Det er positivt med investorer som vil kjøpe aksjer i Norske Skog. Men foreløpig er det ikke klart for oss at de vil opptre som langsiktige industrielle aktører, sier Skogn-sjefen, før han igjen fokuserer på tilgangen på kraft.

- Min innstendige oppfordring til myndighetene er at norsk gass må være tilgjengelig for innenlands foredling, ikke bare i Europa. Situasjonen i dag er at konkurrentene har en grunnlast til konkurransedyktige betingelser. Det må vi også få på plass, sier Knut Dreier.

Les mer om: