NETTARKIV

Norske Skog investerer millioner i ENØK-tiltak

VARME: Kraftvarmeverket skal bygges ved Norske Skogs papirfabrikk på Skogn og levere varme til fabrikken.
VARME: Kraftvarmeverket skal bygges ved Norske Skogs papirfabrikk på Skogn og levere varme til fabrikken.

Det årlige energiforbruket vil reduseres med 250 GWh årlig, noe som tilsvarer forbruket til omtrent 12 500 husholdninger.

– Det er mer enn staten vil spare gjennom sitt pelletsprosjekt. Dette prosjektet er veldig positivt for oss og en bekreftelse på at Norske Skog vil satse videre på Skogn, sier informasjonssjef i Norske Skog Skogn Per Anders Folladal.

Rekordstøtte fra Enova

Norsk Skog får her god drahjelp fra Enova, som spytter inn rekordhøye 50 millioner kroner. Resterende 270 står Norske Skog selv for.

– Dette er første gang Enova støtter et industriprosjekt med hele 50 millioner. I forhold til energiresultatene er dette voldsomt bra. Vi har aldri før støttet et prosjekt som vil gi så mange kilowatt-timer spart, sier seniorrådgiver i Enova, Rune Holmen. Han oppfordrer andre industribedrifter til å følge Norske Skogs eksempler og utelukker ikke at Enova vil bidra med mer støtte.

– Støtten fra Enova har mye av æren for at prosjektet gikk gjennom så raskt, mener Folladal.

Bedre papir

Norske Skog mener at omleggingen er optimal, fordi den både vil reduserer energiforbruk og kostnader på Norske Skog Skogn, men også fordi den vil føre med seg en forbedring i kvaliteten på papiret. Prosjektet startes i år og skal gjennomføres innen utgangen av 2009. Etter at prosjektet er gjennomført vil andelen tømmer reduseres noe og erstattes av rimeligere fyllstoff og mer bruk av returpapir.

– Vi vil dermed kunne møter kundenes økende krav om større andel returfiber i avispapiret, sier Folladal.

Løser ikke kraftkrisen i Midt-Norge

Etter å ha lagt bak seg en periode med dårlige resultater og mye negativ omtale i pressen, tjener papirprodusenten igjen penger. Norske Skog fikk et resultat på 318 millioner kroner etter skatt i fjerde kvartal i fjor. I samme periode året før var underskuddet på vel 1,1 milliarder kroner.

– Skogn var den desidert beste fabrikken i Europa. Vi gjorde det også godt globalt, sier Folladal, som derimot understreker at energitiltakene på fabrikken ikke løser den varslede kraftkrisen i Midt-Norge.

– Vi går fortsatt inn i en periode med ekstrem underbalanse. Dette prosjektet er veldig positivt for oss, men ikke nok.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.