IT

Norske sensorer for fingeravtrykk er klare for mobilen

Markedet for fingeravtrykkautentisering på mobiler gløder.

Klar for markedet: Idex er ferdig med flatesensoren og flere såkalte swypesensorer for fingeravtrykkavlesning.
Klar for markedet: Idex er ferdig med flatesensoren og flere såkalte swypesensorer for fingeravtrykkavlesning. Bilde: ORV
25. feb. 2014 - 16:39

Norske Idex har drevet med fingeravtrykkavlesning i svært mange år. Det har vært en lang vei, men nå opplever de en eksplosjon av interesse.

Fremfor alt var det Apple som fikk fart på salget da de kjøpte hovedkonkurrenten AuthenTec og bygget teknologien deres inn i iPhone 5S. I tillegg lanserte Samsung som ventet Galaxy S5 i går, også med fingeravtrykksensor.

Mer nøyaktig

Men mens Apple bruker en flatesensor benytter Samsung en linjesensor som man trekker fingeren over, en såkalt swypesensor.

– Vi snudde oss rundt veldig raskt i fjor og tok frem en flatesensor. Her er den, sier teknologidirektør i Idex, Ralph Bernstein og viser oss en ørliten firkantet flate.

– Den er litt større enn den Apple bruker, men den har også flere målepunkter og det betyr nøyaktighet. Konkurrentene våre regnet ikke med at vi klarte det før til neste år.

Selskapet står for utviklingen og produksjonen av selve sensoren, men de bruker en partner for å bygge resten av systemet til de ferdige sensorsystemene som mobilprodusentene er interessert i.

– Linjesensoren er også like om hjørnet, men vi ønsker å gjøre noen forbedringer på den så den er klar for produksjon mot sommeren. Alt av moduler og programvare er ferdigutviklet. Den er også laget for å bygges inn i smartmobiler. Ikke bare det. Vi har en sensor som er støpt helt inn i glass og som derfor tåler veldig mye. Den kan også bygges inn i selve frontglasset hvis man har telefoner uten knapper, sier Bernstein.

Les også: Snart vil de fleste mobiler lese fingeravtrykk

Se her: Teknologidirektør Ralph Bernstein i norske IDEX viser oss et mobiltelefon frontglass med en innstøpt linjesensor.
Se her: Teknologidirektør Ralph Bernstein i norske IDEX viser oss et mobiltelefon frontglass med en innstøpt linjesensor.

Metallfylte mikrohull

Glassensorene fungerer ved at ørsmå hull i glasset fylt med metall forbinder fingeren som avleses med selve sensorene som er festet til glasset under glasset.

– Vi har patentert denne løsningen og vi tror den vil gjøre det mulig for mobilprodusentene å få en større frihet i hvordan de vil designe sensoren inn i telefonene, sier Bernstein.

Han observerer at flatesensorer har fått stor interesse på grunn av Apple. Linjesensorer er kanskje ikke så coolt, men de kan tilby langt flere målepunkter og enda større sikkerhet.

Les også: Ble kjøpt opp av Apple. Skiftet side til den norske konkurrenten

Ser lyst ut

Idex er et børsnotert selskap så Bernstein kan ikke si noe om hvem de snakker med.

– Men fremtiden ser lys ut medgir han og smiler.

Les også:

5 spørsmål om fingeravtrykk-avlesning

Denne teknologien skal stoppe butikktyvene

Snart kan du kaste husnøkkelen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.