INDUSTRI

Norske Rottefella og Madshus mener disse nye skibindingene krenker patent som Thomas Alsgaard står bak. Har saksøkt Salomon og Atomic

Alsgaard lagde prototyp i garasjen.

Rottefella og Madshus mener denne nye bindingen fra Salomon krenker patentene deres.
Rottefella og Madshus mener denne nye bindingen fra Salomon krenker patentene deres. Foto: Salomon
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Omtrent samtidig som de ivrigste skiløperne la skiene på hylla for sesongen i vår, saksøkte norske Rottefella og Madshus rivalene Salomon og Atomic, samt eieren Amer Sports. 

Helt sentralt i striden er et patent på en flyttbar skibinding som skilegenden Thomas Alsgaard har vært med på å utvikle. Han er en av oppfinnerne av patentet, som eies av den norske skifabrikanten Madshus.

Søksmålet er ikke tidligere omtalt. Alsgaard selv vil ikke kommentere søksmålet, men forteller lenger ned i artikkelen om ideen bak patentet.

Reagerte på produktlansering

Striden startet etter at Salomon og Atomic i januar i år lanserte en skibinding som kan flyttes mens man har skiene på. Bindingen går under navnet Prolink Shift-In.

Rottefella og Madshus mener konkurrentenes binding er et inngrep i patentene deres og saksøkte dem i slutten av mai.

Disse patentene beskytter det såkalte Move-systemet til Rottefella, som de prelanserte i 2017. Systemet gjør det mulig å endre posisjonen til en skibinding med et håndgrep.

Rottefella-sjef Torstein Myklebostad har tidligere uttalt at dette bindingssystemet kan bli like viktig for skisporten som giret ble for sykkelen.

Motparten er Amer Sports, et kinesiskeid finsk sportsselskap som blant annet eier merkevarene Salomon, Arc’teryx, Peak Performance, Atomic, Suunto og Wilson. I tillegg er det franske selskapet Salomon og det østerrikske selskapet Atomic saksøkt.

– Vi har forsøkt dialog

Myklebostad forteller til TU at de både bruker egenutviklet teknologi og lisensierer inn teknologi utviklet av Madshus i Move.

– Tidlig i 2021 begynte Amer, en kinesiskeid konkurrent, å tilby et produkt som utnytter Move-oppfinnelsene fra Rottefella og Madshus, skriver Rottefella-sjefen i en e-post til TU.

Han bekrefter at dette er Prolink Shift-In.

Myklebostad legger til at Amer samtidig er et selskap som er kjent for å være svært aktivt i å forsvare egen teknologi og patenter.

– Vi i Rottefella har store kostnader forbundet med egen utvikling og betaler altså her i tillegg en lisens til Madshus. Vi har forsøkt med dialog, men ikke blitt hørt av motparten. Dette er bakgrunnen for at vi har måttet anlegge sak, med krav om at våre rettigheter respekteres, forteller han videre.

TU har tidligere omtalt hvordan de nye, flyttbare bindingene har vært med på å redde Rottefella. Madshus-sjef Nils Hult bekrefter at de er med på søksmålet.

– Vi har behov for å beskytte våre rettigheter og har i den anledning gått til skritt mot Amer Sports, skriver Hult i en e-post til TU.

Les også

Alsgaard lagde prototyp i garasjen

Madshus og Rottefella mener konkurrenten krenker patentene deres. Madshus-patentet beskytter en flyttbar skibinding. Oppfinnerne bak patentet er tidligere teknisk direktør Gunnar Bjertnæs hos Madshus og skilegenden Thomas Alsgaard.

Alsgaard forteller gjerne om ideen bak patentet og en prototyp som ble til i garasjen hans, men vil ikke si noe om søksmålet.

– Jeg lagde på en måte Move-bindingen hjemme i garasjen her. Det er min idé, sier Alsgaard til TU.

Han anslår at dette skjedde i 2008 eller 2009. Bakgrunnen var at NIS-platen var etablert som konsept, altså en plate som blir limt fast på toppen av skien og som gjør det mulig å montere bindinger uten skruer og å flytte bindingen med en slags nøkkel. Alsgaard forteller at han så potensial i dette.

– Jeg fikk en idé om at siden bindingen kunne flyttes, så måtte man også kunne flytte den under fart, underveis i løp. Jeg modifiserte en binding og lagde en binding som kunne flyttes i fart her hjemme i garasjen, forteller han.

– Den tok jeg med opp til Madshus. Jeg måtte ha hjelp til å få tegnet det og konkretisert det mer, fortsetter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tegninger fra patentet til norske Madshus som Thomas Alsgaard har vært med på å finne opp. Faksimile: EPO

Det andre patentet Rottefella og Madshus mener er krenket, tilhører Rottefella og beskytter systemet for å kunne montere den flyttbare bindingen på skien. 

Angriper oppfinnelsen

Salomon og Atomic, samt den finske eieren Amer Sports, vil forsvare seg med å angripe begge patentene. I sommer varslet advokaten deres Patentstyret om at de vil kreve patentene ugyldig i forbindelse med rettssaken.

Amer Sports har også svart med et motsøksmål, der de mener at det er begått inngrep i flere av deres eldre patenter. Rottefella-sjefen mener dette ikke har betydning for deres sak.

Amer viser blant annet til to Salomon-patenter som beskytter en måte å feste en skibinding til en ski på. Rottefellas advokater har varslet at de vil kreve disse patentene ugyldige, går det frem av brev sendt til Patentstyret.

Ski-rivalene har hyret inn noen av Norges fremste advokater innen immaterielle rettigheter. Bahr-advokat Are Stenvik bistår Amer Sports, mens Schjødt-advokat Halvor Manshaus representerer Rottefella og Madshus.

Foreløpig er det ikke klart når konkurrentene skal møtes i retten. Hos Oslo tingrett, som fikk stevningen i slutten av mai, er det så langt berammet et planleggingsmøte 24. august.

TU har vært i kontakt med Amer Sports i Finland. De ønsker ikke å kommentere søksmålet.

– Vi avviser respektfullt å kommentere pågående rettssaker, svarer kommunikasjonssjef Maija Joki-Korpela.

Beskyldt for snylting og kopiering

Det er ikke første gang Rottefella og Amer Sports har kranglet om teknologi og patenter. I 2016 beskyldte Rottefella Salomon og Atomics eier for snylting og kopiering.

Bakgrunnen var at Salomon og Atomic, som eies av Amer Sports, hadde lansert et helt nytt bindings- og sålesystem under navnet Prolink.

Systemet gjør det mulig å bruke skisko fra Salomon og Atomic på Rottefella-bindinger. Motsatt kan en også bruke skisko som passer Rottefella-bindingene på Prolink-bindinger.

Rottefella mente konkurrenten hadde brutt markedsføringslovens bestemmelser om produktetterlikning og god forretningsskikk.

På forsommeren 2016 møttes partene i retten. Rottefella beskyldte konkurrenten for å ha handlet inn deres utstyr, analysert dette og laget såler med samme geometri som dem. Konkurrenten ble også beskyldt for å ha begått inngrep i flere av Rottefellas patenter.

Dommen ble et nederlag for Rottefella. De kom ingen vei med sine krav, i tillegg ble to av patentene deres kjent ugyldige, og de måtte betale nær 1,9 millioner kroner av motpartens sakskostnader. De anket, men konkurrentene inngikk senere forlik, noe som gjorde at patentene ble stående.

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.