KLIMA

Norske regnskogmilliarder står ubrukt på konto

Norge har lovet milliarder av kroner til flere land for å få slutt på hogst av regnskog og redusere det totale utslippet av klimagasser. Pengene hoper seg imidlertid opp på bankkontoer, viser en gjennomgang.
Norge har lovet milliarder av kroner til flere land for å få slutt på hogst av regnskog og redusere det totale utslippet av klimagasser. Pengene hoper seg imidlertid opp på bankkontoer, viser en gjennomgang. Bilde: Reuters/Scanpix
18. juli 2011 - 08:35

Den rødgrønne regjeringen lovet i 2007 å bruke 3 milliarder kroner årlig for å stanse hogst av regnskog, noe som vil kunne gi stor reduksjon i det totale utslippet av klimagasser i verden.

– Norges bidrag kan gi store og raske reduksjoner i utslippene av klimagasser til lave kostnader, sa statsminister Jens Stoltenberg da han lanserte planen.

Fire år senere hoper imidlertid milliardene seg opp på konto. Innen året er omme kan det være snakk om hele 3 milliarder kroner, viser en gjennomgang bistandstidsskriftet Development Today har gjort.

Stagnert

Overføringene til de tre prioriterte samarbeidslandene Brasil, Indonesia og Guyana har stagnert, og ved utgangen av fjoråret var under 10 prosent av de 1,9 milliarder kronene som til da var bevilget, faktisk utbetalt.

– Resten står i hovedsak på bankkontoer i Oslo og Washington, og det er hittil i 2011 ikke gjort noen beslutninger om utbetalinger, skriver tidsskriftet.

Det er ulike grunner til at utbetalingene har stanset opp.

På konto i Washington

Guyana er lovet 1,5 milliarder kroner fram til 2015, og landet skulle ha fått den første overføringen på 177 millioner kroner i fjor. Pengene står fortsatt på en bankkonto Verdensbanken disponerer i Washington.

Guyanas president Bharrat Jagdeo luftet sin misnøye og fikk løfte om fortgang da han fikk besøk av miljøvernminister Erik Solheim i mars.

Uenighet om hvilke prosjekter som skal godkjennes og hvordan selve godkjenningsprosessen skal foregå, skaper fortsatt forsinkelser. Selv om Norge har økt utbetalingstempoet, stanser pengene fortsatt opp i Washington, skriver Development Today.

Ønsker klarhet

Indonesia har fått løfte om 6 milliarder kroner i regnskogstøtte fra Norge, men de største utbetalingene knyttes til gjennomførte tiltak og ventes først i 2013.

Indonesias lovede hogststans ble utsatt med fem måneder, og norske myndigheter ønsker klarhet om flere punkter.

185 millioner kroner er utbetalt til forprosjekter, noe som har skjedd via FNs utviklingsfond (UNDP).

Bare 18 millioner kroner av dette er hittil brukt, viser bistandstidsskriftets gjennomgang.

Ubrukte Amazonas-kroner

Brasil har også fått løfte om minst 6 milliarder kroner i regnskogstøtte fra Norge fram til 2015, og pengene skal gå gjennom det brasilianske Amazonas-fondet.

Regjeringen satte av 1,55 milliarder kroner på statsbudsjettet mellom 2008 og 2010, men bare 293 millioner kroner er hittil utbetalt. De resterende 1,2 milliarder kronene står på en konto i DnB NOR i Oslo, skriver Development Today.

– Vårt fremste mål er ikke å bruke penger, det er fremme endringer, sier fagdirektør Per Fredrik Ilsaas Pharo i Miljøverndepartementet til tidsskriftet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.