NETTARKIV

Norske penger i amerikansk solenergiforskning

Finn Halvorsen
22. feb. 2008 - 16:42

I en artikkel i Dagens Næringsliv i fjor høst fremgikk det at Convexa Capital har gjort betydelige investeringer i solenergiselskaper i Silicon Valley. Det gjelder blant annet 15 millioner dollar i Innovalight Inc. Convexa er dermed største eier i selskapet. Alf Bjørseth og Scatec har også gått inn med en mindre post, omkring en million dollar.

Flere elektroner

Innovalight ble startet opp i 2002. De har et forskningssamarbeid gående med det offentlige National Renewable Energy Laboratory (NREL).

Hva er det så som er så spennende med dette selskapet og deres forskning?

Stikkordet er, ikke uventet, jakten på høyere virkningsgrad for silisium solceller. De to partene har i fellesskap klart å demonstrere såkalt Multiple Exition Generation (MEG) i silisium nanokrystaller. Det betyr at det dannes mer enn ett elektron per foton ved påvikning av sollys. Denne effekten er kjent også fra tidligere, men da bare i forbindelse med halvledere som ikke har vært benyttet til solceller, blant på grunn av at de inneholder miljøskadelige stoffer som for eksempel bly.Dramatisk økning

Dagens konvensjonelle solcelleteknologi med ett elektron per foton gir en maksimum virkningsgrad på 33%. Ved konsentrert lys ved hjelp av linser og speil, kan virkningsgraden økes til 40%.

Med MEG-teknologien økes tilsvarende maksimum virkningsgrad til henholdsvis 44% og 68%. Når vi vet at virkningsgraden på solcellepaneler som produseres i dag ligger på gjennomsnittlig ca 15%, ser vi at det ligger dramatiske potensielle forbedringer i disse tallene.

Men teknologien er ikke klar for å tas i kommersiell bruk. Innovalight sier at det MEG-teknologien ikke vil inngå i deres første solceller, som kommer på markedet i 2009.

Innovalight jobber også, i likhet med Nanosolar, som vi har skrevet om tidligere i Teknisk Ukeblad, med en metode for fremstilling av silisiumbaserte solceller basert på en trykkeprosess. Dette betyr langt raskere og billigere produksjon. De hevder å kunne redusere kostnadene med en faktor på ti. Men de sier ikke noe om når.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.