ARKIVNYHETER

Norske observatører til Ukraina

NØYTRALE: Norske observatører skal sikre at går som det skal med gassleveransene til EU fra Russland gjennom Ukraina.
NØYTRALE: Norske observatører skal sikre at går som det skal med gassleveransene til EU fra Russland gjennom Ukraina. Bilde: Scanpix\Reuters
Anders J. Steensen
28. jan. 2009 - 08:18

Den første norske observatøren, Anfinn Paulsen, reiste avgårde til en av de mange ukrainske målestasjonene, lokalisert i byen Tekovo lørdag.

Paulsen, som til daglig er leder for måling og tilsyn i Gassco, har som hovedoppgave å sjekke om målingene er i samsvar med bestillingene.På oppdrag fra EU

EU-kommisjonen har bedt om eksperthjelp fra Norge til å bistå med nøytral og uavhengig kompetanse.

Statsminister Jens Stoltenberg svarte ja til å stille med observatører da han møtte den sittende EU-formannen, den tsjekkiske statsministeren Mirek Topolánek, tidligere i januar.

Vil bidra

Utplassering av internasjonale observatører har vært et krav fra Russland for at de igjen vil levere gass gjennom de ukrainske rørledningene.

– Vi er glade for å kunne bidra, sier Thor Otto Lohne, direktør for kommersiell og økonomisk utvikling i Gassco.

– Gassco driver et av verdens mest effektive transportsystemer for gass, og vi håper at vi – sammen med andre EU-observatører - vil kunne bidra aktivt med vår ekspertise, sier han til Gassco.no.

To EU-observatører fra Gassco

I tillegg til Anfinn Paulsen, er også Alvin Hansen, prosjektleder i infrastrukturutvikling i Gassco, utpekt til EU-observatør.

Han har ennå ikke fått endelig avreisetidspunkt, men er innstilt på å reise på kort varsel.

Han regner med å bli utplassert i et av transportkontrollsentrene i Kiev eller Moskva, og hans hovedoppgave vil være å sjekke at det er samsvar mellom de bestilte og leverte gassmengder i hele transportnettet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre


Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.