IT

Norske gründere skal kurere belastnings­skader

Nakkemåler: Hemmeligheten i den nye måleteknikken har Neck Graph bygget inn i et lite kretskort som kan hente informasjon fra vanlige sensorelementer som festes på huden.
Nakkemåler: Hemmeligheten i den nye måleteknikken har Neck Graph bygget inn i et lite kretskort som kan hente informasjon fra vanlige sensorelementer som festes på huden. Bilde: ORV
1. juni 2014 - 15:15

Nesten ti prosent av det norske sykefraværet skyldes belastningslidelser i nakke, skuldre og armer. I tillegg sliter langt flere med plager uten å være sykmeldte.

Smertene skyldes at noen muskelgrupper som naturen har konstruert for dynamisk belastning, i for stor grad brukes til statisk belastning over lengre tid. Løsningen er å endre vaner, men det er lettere sagt enn gjort.

De fleste trenger kontinuerlig tilbakemelding på hva som virker. Det tar tre uker eller mer å endre måten man jobber på slik at smertene gir seg.

Les også: Dette plasteret kan mye mer enn å stoppe blod

Måler

Dette har to brødre og en kamerat, med bakgrunn fra datateknikk, matematikk og informatikk ved Universitetet i Oslo, gjort noe med.

Brødrene Thomas og Einar-Andre Jakobsen er så å si vokst opp med problemet, siden både mor og far har forsket på det. Far Vidar er til daglig senioringeniør på Norges Idrettshøgskoles laboratorium for bevegelsesanalyse og biomekanikk. Han hadde ideen.

For to år siden startet de tre gründerne selskapet Neck Graph AS for å utvikle elektronikk og programvare for å måle hvordan nervesignaler trigger muskelaktivitet, såkalt EMG – elektromyografi. Nå er sensoren klar med dertil hørende app.

Pasienten som skal få målt muskelaktiviteten, bærer en liten elektronikkboks nærmest som et smykke rundt halsen. Boksen er festet til to elektroder som teipes fast til nakkemuskelen og vil måle muskelspenningen på høyre og venstre side samtidig.

Slike muskelspenninger kan avleses i form av en elektrisk spenning, og sensoren måler fra 5 mikrovolt til 5 millivolt.

Les også: Dette metrokartet viser internettets infrastruktur

Måler nakkespenning: Ingeniørbrødrene Einar-Andre, med sensorene montert på skuldrene, og Thomas Jakobsen (til høyre) i Neck Graph tror deres nye måleteknologi for muskelbelastning kan avsløre feilbelastning og hjelpe folk til å bli kvitt plagene sine.
Måler nakkespenning: Ingeniørbrødrene Einar-Andre, med sensorene montert på skuldrene, og Thomas Jakobsen (til høyre) i Neck Graph tror deres nye måleteknologi for muskelbelastning kan avsløre feilbelastning og hjelpe folk til å bli kvitt plagene sine.

Diagnose

– Vi har forenklet den forskningen vår mor og far har drevet med og integrert måleutstyret i en moderne versjon i en app. På tross av enklere elektronikk klarer vi å opprettholde kvaliteten gjennom større følsomhet, sier Thomas Jakobsen.

Måleresultatene blir presentert for brukerne som to belastningskurver som endrer seg i sanntid fra 0 til 100 prosent.

– Vi kalibrerer full belastning ved at pasienten spenner musklene så mye vedkommende klarer. Da har vi hundre prosent. Dessverre er problemgrensen her så lav som to prosent, og da gjelder det å være oppmerksom på hvordan man arbeider og utsetter disse musklene for statisk belastning, sier Einar-Andre Jakobsen.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Kur

Det er akkurat det appen gjør. Den integrerer belastningen og kan gi alarm til pasienten når det blir for mye statisk belastning.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Alarmen kan stilles mer eller mindre aggressivt og kan varsle etter bare 30 sekunder overbelastning.

Gjennom appen kan pasienten få oversikt over sin egen muskelbruk og dag for dag se hvordan belastningen går fra grønt, via gult til rødt på begge sider av nakken.

– Det er veldig mye enklere å gjennomføre en behandling når pasientene får kontinuerlig tilbakemelding på denne måten. De aller fleste har vent seg til en bedre måte å arbeide på i løpet av de rundt tre ukene det tar å endre dårlige vaner, sier Einar-Andre Jakobsen.

Les også: Norske fysikere vil gjøre PC-oppstarten lynkjapp

I startgropa

De tre gründerne har fått støtte fra Innovasjon Norge, men stort sett har de finansiert utviklingen selv, og lønnen er ikke i ingeniørklassen ennå.

– Vi har hatt et utviklingssamarbeid med Sintef. De har hjulpet oss og tatt ut produkter som betaling. Sintef ser at de kan bruke produktet på analyse av slagpasienter. Instrumentet kan anvendes til mer enn det vi fokuserer på. I første omgang har vi produsert hundre enheter som vi ønsker å selge eller leie ut, sier Thomas Jakobsen.

Selskapet er i gang med testkunder i flere bransjer.

Les også:

Kjetil (26) er eneste nordmann på Googles New York-kontor

Microsoft gir bort programvare i Norge  

Har snudd aldringen i cellevev

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.