KLIMA

Norske forskere serverer klimabombe

Klimaendringene kan komme raskere ettersom dagens modeller ikke har tatt til høyde for at naturen tar opp mindre CO2 enn før, mener norske forskere.
Klimaendringene kan komme raskere ettersom dagens modeller ikke har tatt til høyde for at naturen tar opp mindre CO2 enn før, mener norske forskere.
25. aug. 2009 - 08:29

Mengden CO2 i atmosfæren kan være 20-25 prosent høyere enn tidligere beregnet fordi naturen ikke lenger sluker like mye av de klimagassene vi slipper ut.

Konsekvensen er at klimaendringene vil komme raskere, skriver Dagsavisen.

Nye klimamodeller

Professorene Eystein Jansen og Helge Drange ved Bjerknessenteret for klimaforskning tilknyttet Universitetet i Bergen har allerede utarbeidet nye klimamodeller som tar hensyn til de høyere CO2-nivåene. Begge har deltatt i arbeidet til FNs klimapanel (IPCC).

Nå har Bjerknessenteret gjort de første simuleringene med de nye modellene som neste hovedrapport fra IPCC skal bygge på.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) fikk presentert modellene mandag.

Han sier til Dagsavisen at det nå er enda viktigere med «en sterk og klar avtale» under klimatoppmøtet i København. Solheim varsler «en skjerping av de norske forhandlingsposisjonene».

Stigende temperaturer

Trolig vil det ikke bli mulig å nå målet som verdens stormakter omsider har sluttet seg til, om at den globale temperaturstigningen ikke skal være mer enn 2 grader.

– Det mest realistiske er ikke lenger 2 grader, men 3,5 eller 4 grader celsius. Da passerer vi også flere terskler hvor det vil inntreffe uopprettelige skader på miljøet. Det vil ha enorme konsekvenser for vanntilgang og matproduksjon, sier Drange.

Han legger til at klimakuttene innen 2050 ikke må være 50 prosent, men at man må sikte mot 85 prosent kutt.

Et annet og helt nytt moment fra klimaforskerne er at smeltingen av isen på Grønland og i Antarktis nå bidrar like mye til havnivåstigningen som smeltingen av mindre breer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.