NYHETSBREV

Norske bønder vil ha melkeroboter - men danske bønder vil ikke

1600-1700 melkeroboter i Norge, og tallet vokser

En melkerobot fra DeLaval som i Austre Moland melker 200 kyr for tre gårder. Arkivfoto. Foto: Aftenposten/Anders Martinsen
En melkerobot fra DeLaval som i Austre Moland melker 200 kyr for tre gårder. Arkivfoto. Foto: Aftenposten/Anders Martinsen Bilde: Martinsen, Anders
25. nov. 2015 - 02:15

For få år siden hadde danske bønder flest melkeroboter i Norden, mens de nå har færrest. Nationen referer til en undersøkelse utført av Seges som viser at danske bønder oppfatter at melkeroboter er dyre i drift, krever mye vedlikehold og mangler fleksibilitet. I Norge ser trenden ut til å være stikk motsatt. I juni i år ble melkerobot nr. 1000 levert til gården Vasseljen i Sør-Trøndelag fra markedsledende DeLaval. I den forbindelse uttalte bonde Kristian Leistad til Nationen at han ville fått dyrere drift uten robot.

– Det ser ut som du velger enten å satse og drive videre med melkeproduksjon med robot eller du velger å avvikle på lang sikt, sa Leistad til Nationen.

Les: Oppdrettsnæringen ber om automatiserte løsninger

Større danske gårder

Markedssjef Øyvind Eriksen i DeLaval sier det totalt er 16–1700 melkeroboter i Norge, og at det fortsatt er et marked i vekst.

– I Danmark er det langt større besetninger, opp til 500 dyr. I Norge er det ofte 60–70 kyr som er ideelt for roboter, sier Eriksen.

Ved siden av DeLaval er det melkeroboter fra Lely, SAC og GEA som dominerer i Norge.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.