VÆR

Norske boliger er dårlig beskyttet mot lyn, viser undersøkelse

To av ti gjør ingen skadeforebyggende tiltak ved lyn og torden, viser en ny undersøkelse. Samtidig mangler svært mange boliger overspenningsvern.

Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene, opplyser forsikringsselskapet If.
Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene, opplyser forsikringsselskapet If. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
22. juli 2023 - 15:07

– 37 prosent oppgir at de har overspenningsvern i sikringsskapet. Å installere slikt vern er det beste du kan gjøre for å beskytte boligen mot lynskader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

I undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på oppdrag for If, kommer det videre fram at totalt 20 prosent ikke gjør noen form for skadeforebygging i forbindelse med lyn og torden.

Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene. I undersøkelsen svarer 40 prosent at de tar ut strømmen til TV-en, og 33 prosent trekker ut støpslene generelt i boligen, heter det i meldingen.

De som er dårligst til å trekke ut støpselet fra TV-en, er befolkningen i Oslo, der trekker 28 prosent ut støpselet når tordenvær finner sted. I Innlandet og Viken trekker 48 prosent ut TV-støpselet, mens 42 prosent gjør det i Agder og på Sør-Østlandet.

Forsikringsbransjen registrerte 248 lynskader i juli i fjor. I tillegg var det 274 «elektrisk fenomen»-skader, viser tall fra Finans Norge. Skadene kom opp i 64,3 millioner kroner bare denne måneden, opplyser If.

– Heldigvis er det sjelden at torden slår rett ned i hus, men folk skal være klar over at lynnedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander og skape spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner, sier Clementz.

Det lyner ofte i Norge, men de fleste lyn går fra sky til sky.
Les også

5 spørsmål og svar: Hvordan oppstår lyn og torden?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.