Norske bedrifter mangler strategi for digitalisering

Syv av ti mener digitalisering er avgjørende for å være konkurransedyktig om fem år. Samtidig svarer syv av ti at de ikke har en god nok strategi for digitalisering.

Programmerer Stig Robert Gjertsen (til venstre) viser fram styringssystemet for Vågsbygdporten i Kristiansand. Administrerende direktør Bent Ståle Johansen, markedssjef Brynjulf Mosland, ordfører Torhild Brandsdal og kommunikasjonsdirektør i Siemens, Gry Rhode Nordhus, følger med.
Programmerer Stig Robert Gjertsen (til venstre) viser fram styringssystemet for Vågsbygdporten i Kristiansand. Administrerende direktør Bent Ståle Johansen, markedssjef Brynjulf Mosland, ordfører Torhild Brandsdal og kommunikasjonsdirektør i Siemens, Gry Rhode Nordhus, følger med.
30. mai 2016 - 07:00

Etter å ha jobbet bevisst med digitalisering kan Tratec Norcon på Vennesla vise til gode resultater. Nylig vant de en ny rammeavtale med Statens Vegvesen.

Tratec Norcon er et godt eksempel på en norsk teknologibedrift som jobber smart og leverer moderne løsninger. Selskapet har bevisst satset på digitalisering og ny teknologi som har økt selskapets egen konkurransekraft og samtidig levert løsninger som sikrer fortrinn for kundene.

- Tratec Norcon har skapt nye arbeidsplasser og tenkt nytt mot digitalisering. De ligger langt foran mange andre på området og er et eksempel til etterfølgelse, sier kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus i Siemens.

I fjor vant selskapet en kontrakt for kontroll- og overvåkingssystemer til Veitrafikksentralen i Porsgrunn. Sentralen styrer kameraer, nødtelefoner og trafikkovervåkingen i over 50 tunneller fra Agder til Buskerud. I høst vant selskapet nok en samferdselskontrakt for Veitrafikksentralen i Trondheim.

- Vi har hjulpet dem å ligge i forkant av utfordringer som dukker opp i deres hverdag. Totalt sett har dette systemet hjulpet Statens Vegvesen å jobbe hurtigere, mer nøyaktig og sikkert, sier Bent-Ståle Johansen, daglig leder i Tratec Norcon.

Les: Industriell suksess umulig uten toppkvalitet internett

Digitaliseringsstudie

Norsk Industri og Siemens har sammen gjennomført en undersøkelse for å få innsyn i hvordan det står til med digitaliseringen i industrien og identifisere mulige hinder og dermed også tiltak for digitalisering. Hovedfunnene fra denne blir også presentert under besøket.

Svarende er tydelige: Syv av ti mener digitalisering er avgjørende for å være konkurransedyktig om fem år – enda flere blant topplederne. Samtidig svarer syv av ti at de ikke har en god nok strategi for digitalisering. Når vi spør hva som er barrierene for digitalisering, er svaret mangel på kunnskap.

Johansen i Tratec Norcon bekrefter at han kjenner seg godt igjen i funnene.

- Vi ser også at mange bedrifter ikke har gode nok strategier for digitalisering. Derfor opplever vi veldig stor interesse for vår spesialistkompetanse digitalisering av kundenes prosesser.

Johansen påpeker også at digitalisering og automatisering ikke er en automatisk trussel for norske arbeidsplasser.

- Noen norske jobber vil alltids forsvinne med digitalisering og automatisering, men de danner samtidig grunnlaget for at resten av de ansatte kan beholde sine. Alternativet kan være at alle jobbene flyttes til utlandet eller at bedriften legges ned, sier Tratec Norcon-sjefen.

Satser på teknologikompetanse

- Kommunen må tilrettelegge og være en døråpner for næringslivet, samtidig er vi opptatte av å tilrettelegge for industrikompetanse og realkompetanse allerede fra barnehagealder, sier ordfører Torhild Bransdal i Vennesla kommune.

- Norcon er en av de viktigste teknologiske bedriftene vi har her, og er med på å vise at det finnes attraktive arbeidsplasser i kommunen, fortsetter hun.

Les: Automatiseringsbransjen ser lyst på fremtiden

Blir viktigere enn oljefondet

I år er tredje året hvor bransjeorganisasjonen Norsk Industri og Siemens sammen deler ut prisen ”Norges Smarteste Industribedrift” som deles ut av finansminister Siv Jensen på Norsk Industris årlige Industrikonferanse i mai.

Målet er å vise hvor viktig økt produktivitet er for Norges fremtidige vekstutsikter og velferdsstat, samt å løfte frem de bedriftene som viser vei for fremtidens industriarbeidsplasser. På lang sikt er evnen til å skape økt produktivitet viktigere for vår velferd enn oljefondet.

- I et høykostland som Norge er det umulig å få til vekst uten å øke produktiviteten. Skal vi klare å konkurrere mot lavkostland, må hver ansatt produsere mer, sier Anne Marit Panengstuen konsernsjef i Siemens.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.