KRAFT

Norske bedrifter inviteres til Kårstø

FRITT FRAM: Nå kan norske industriaktører melde seg til det som kan bli framtidens store miljøprosjekt, rensing av Kårstø, sier Aps Tore Nordtun.
FRITT FRAM: Nå kan norske industriaktører melde seg til det som kan bli framtidens store miljøprosjekt, rensing av Kårstø, sier Aps Tore Nordtun. Bilde: Naturkraft
7. des. 2007 - 16:02

Innbydelsen er gått både til norske og utenlandske bedrifter.

– Vi regner med at det blir fem bedrifter, men kommer det flere, er det ingen ting som vil glede oss mer. Vi er opptatt av å drive fram konkurransen og den nødvendige teknologiutviklingen, sier olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) til NTB.

To opprinnelig

Det er prinsippet om såkalt prekvalifisering som olje- og energiministeren har endret. Det betyr at det ikke lenger er kun bedrifter med moden teknologi som får være med. I praksis var det opprinnelig kun to bedrifter som var kvalifisert, en japansk og en amerikansk.

Regjeringen holder imidlertid fast på framtidsplanen for utbyggingen CO2-håndteringsanlegget på Kårstø. Målsettingen er at det skal etableres fullskala CO2-håndtering innen 2011/2012.

– Vi holder fast på tidsplanen fordi det haster med å komme i gang med rensing, sier Haga.

Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, sier at beslutningen er et skritt i riktig retning, men ikke tilstrekkelig. Han mener regjeringen må vise større åpenhet og vilje til fleksibilitet med hensyn til tidsplanen slik at norsk næringsliv kan innta en ledende rolle i arbeidet og ikke bare bli presset til å bli passive tilskuere.

Frist januar

Alle interesserte bedrifter må melde seg tidlig i januar. Departementet vil gå gjennom de ulike tilbydernes svar, både på teknologi og evne til gjennomføring i tidsrammer.

Aker Kværner har vært blant dem som tidligere flere ganger har pekt på at regjeringens krav om fullskala rensing innen 2012 blir for tidlig for selskapet.

– Med denne utlysningen kan norske industriaktører nå melde seg på det som kan bli ett av fremtidens store industrielle og miljøorienterte prosjekter, ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt, sier Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann, Tore Nordtun.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.