INDUSTRI

Norske batterier klare for markedet

PATENTERT: ReVolts batteriteknologi dekkes av en rekke patenter, blant annet luftelektroden, elektrolytten og sinkelektroden.
PATENTERT: ReVolts batteriteknologi dekkes av en rekke patenter, blant annet luftelektroden, elektrolytten og sinkelektroden.Bilde: ReVolt

Da selskapet ReVolt AS ble startet i Trondheim for noen år siden basert på teknologi utviklet ved Sintef, var det glede i trøndernes hovedstad.

Flyttet

Men gleden varte ikke lenge. Høsten 2006 ble hele selskapet flyttet til Zürich i Sveits.

Les også:

Gründer Trygve Burchardt fulgte med på lasset. Han er i dag teknisk direktør og eneste nordmann i ansatt i selskapet. Men det er fortsatt mye norsk på eiersiden, tre av fem investorer er norske, blant annet Northzone Venture.

Der finner vi også styreformann Tellef Thorleifsson.Litt forsinket

Da vi skrev sist skrev om ReVolt, for tre år siden, het det seg at prototyper var under testing, og at masseproduksjon skulle være i gang om to til tre år.

ReVolt baserer sine produkter på en løsning som gjør sink-luft batterier ladbare. De er langt billigere å produsere enn lithium-ion batterier og ingen miljøskadelige materialer benyttes.

– Det har blitt noen forsinkelser underveis, men ingen alvorlige hindringer har dukket opp. Planen er nå at de første produktene, som vil være knappecellebatterier, vil komme på markedet mot slutten av 2009. Neste skritt vil være batterier for mobiltelefoner, sier Thorleifsson.

Selskapet har i dag 30 ansatte. – Disse kommer fra 17 forskjellige land. Dette illustrerer også noe av grunnen til at selskapet i sin tid ble flyttet fra Norge.

Det ville vært vanskelig å få tak i folk med relevant batterikompetanse til et lite selskap i Trondheim, sier Thorleifsson.

Produksjon i Asia

Prototypproduksjonen vil foregå i Sveits. Men volumproduksjonen vil legges til ett eller annet i sted i Asia.

– Det er bare å kaste et blikk rundt oss. Vi hadde Sønnak i Norge, og både England og Tyskland hadde mange store produsenter. I dag finnes det ingen større batteriprodusenter noe sted i Europa. Det meste foregår i dag i land som Kina, Taiwan og Japan.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.