MILJØ

Norske barn like friske som før

Atle Abelsen
6. apr. 2006 - 14:10

Professor og avdelingsdirektør Lorentz M. Irgens ved Folkehelseinstituttet i Bergen har sett tallene fra deres danske «søsterorganisasjon» Sundhetsstyrelsen.

Der kommer det fram at antallet nyfødte med misdannede kjønnsorganer har steget jevnt og trutt, med 23 prosent i perioden 2000–2005.

Ingen fare

– Våre tilsvarende tall fra omtrent samme periode viser ingen signifikant endring, påpeker Irgens.

Han forteller at de likevel har vært forberedt på en viss økning.

– Men det har vært med grunnlag i forbedret diagnostikk, spesielt på ufødte barn. Vi ser likevel ingen signifikant økning, sier han.

Være på vakt

Kjemikeren Christine Karlsen hos miljøstiftelsen Bellona maner til å være på vakt overfor hormonhermere og andre unaturlige stoffer som vi putter i alle slags produkter.

– Vi har ikke den medisinske ekspertisen til å kunne si noe fornuftig om hormonhermere påvirker for eksempel fertiliteten hos mennesker. Men vi ser at dette synes å være tilfellet hos flere dyrearter, sier hun.

Føre var

Karlsen støtter fullt opp om danskenes forslag om en bredt anlagt undesøkelse om emnet.

– Jo mer vi vet, jo bedre er det. Dette er imidlertid et svært vanskelig felt å forske på, fordi det er så mange variabler. Langtidsaspektene gjør også slik forskning ekstra krevende. Derfor vil vi alltid anbefale en «føre-var-holdning», sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.