BYGG

Norske arkitekter sikter mot OL

EKSPORTØREN: Peter Butenschøn er prosjektleder for arkitektureksport. Han er overbevist om at mulighetene er store.
EKSPORTØREN: Peter Butenschøn er prosjektleder for arkitektureksport. Han er overbevist om at mulighetene er store. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
10. feb. 2011 - 15:30

Da næringsminister Trond Giske la frem planen for ny norsk arkitekturpolitikk i 2009 gjorde han det klart at eksport av norsk arkitektur skulle fremmes. I Arkitektur. nå skrev Giske blant annet at "Det er et stort internasjonalt marked for arkitekttjenester, et marked som hittil bare i liten grad er utnyttet av norske aktører."

For første gang er arkitektene invitert med i en norsk næringslivsdelegasjon som reiser til Brasil 16. februar. I forbindelse med at landet skal arrangere både fotball-VM og OL, står man foran enorme utbygginger som norske arkitekter vil være med på.

Les også:

Frontsoldater

– Hvis et norsk arkitektkontor vinner en konkurranse ute, så følger gjerne oppdrag for norsk næringsliv i kjølvannet. Vi er frontsoldatene, etter oss kommer først rådgiverne og deretter blir det gjerne oppdrag til møbelprodusentene på Sunnmøre eller lysprodusenten Høvik, sier Peter Butenschøn. Han er prosjektleder for en satsing mot eksport av norsk arkitektur som bransjeforeningen Arkitekturbedriftene står bak.

Selv om Butenschøn kaller Brasil et "long shot" tror han bestemt at mulighetene for å lykkes er til stede.

– Brasilianske myndigheter ønsker ikke å kun bruke brasilianske arkitekter, de er interessert i å få inn utenlandske selskaper.

Les også: Sølv til Norge i Shanghai

Egil Skavang, adm.dir Arkitektbedriftene
OPPLÆRING: Egil Skavang, adm.dir i Arkitektbedriftene håper på myndighetenes hjelp til å dra i gang eksport av norsk arkitektur. For å lykkes trengs blant annet opplæring, mener han. Joachim Seehusen

Læreprosess

Egil Skavang, administrerende direktør i Arkitektbedriftene understreker at denne turen også er en læreprosess for dem. Tall som organisasjonen sitter på viser at det er få, selv av de største kontorene, som har eksportvirksomhet av betydning. En undersøkelse Arkitektbedriftene gjennomførte for et par år siden dokumenterer at eksporten er lav. Av 115 bedrifter som besvarte undersøkelsen hadde 94 ikke hatt noen eksport de siste fire årene. Kun syv bedrifter hadde mer enn 10 prosent av omsetningen utenfor Norge.

– Men stadig flere utenlandske kontorer vinner konkurranser og får oppdrag i Norge. Nå må også vi svare ved å bli mer aktive ute, sier Skavang.

Les også: Arkitektfesten har startet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.