INDUSTRI

Norskættet astronaut: – Ganske kul tur

Karen Nyberg er framme på den internasjonale romstasjonen ISS

– Det har vært en ganske kul tur, sier den norskamerikanske astronauten Karen Nyberg (bildet) etter ferden ut til den internasjonale romstasjonen ISS.
– Det har vært en ganske kul tur, sier den norskamerikanske astronauten Karen Nyberg (bildet) etter ferden ut til den internasjonale romstasjonen ISS. Bilde: Reuters

– Det har vært en ganske kul tur, sier norskættede Karen Nyberg som nå er framme på den internasjonale romstasjonen ISS. Ferden tok bare seks timer.

Fordi Sojus-fartøyet med norskamerikanske Nyberg, italienske Luca Parmitano og russiske Fjodor Jurktsjikhin tok en snarvei, var de framme onsdag etter langt kortere tid enn de vanlige 48 timene.

Seks romvandringer

Nå venter travelt arbeid og seks romvandringer.

Snarveien fartøyet brukte, har tidligere vanligvis vært unngått fordi den utsetter astronautene for økte påkjenninger. Men tidligere i år ble det gjennomført en vellykket ferd etter denne ruten.

Luca Parmitano sa onsdag at han gledet seg til å ta fatt på oppgavene han har trent lenge på å utføre.

– Jeg syns det er viktig å gjøre en god jobb, av hensyn til alle som har jobbet sammen med meg gjennom mange år for å få meg dit jeg er nå, tilføyde han.

Halvt år

På programmet for Nybergs, Parmitanos og Jurktsjikhins et halvår lange opphold på ISS står også sammenkobling med det amerikanske romfartøyet Cygnus.

Dette er en privatbygd farkost som skal erstatte de nå utrangerte romferjene som forsyningsfartøy.

Les også:

Spilte inn musikkvideo i verdensrommet

Alvorlig lekkasje på den internasjonale romstasjonen

Tok bilder fra verdensrommet med smarttelefon  

Les mer om: