KRAFT

Norsk vindbråk i Estland

VINDKRØLL: Vardars vindsatsing i Estland, OÜ Viru Nigula Tuulepark, har fått startproblemer. Kort tid før parken skulle settes i full drift, koblet det estiske nettselskapet vindparken fra strømnettet. Illustrasjonsbilde.
VINDKRØLL: Vardars vindsatsing i Estland, OÜ Viru Nigula Tuulepark, har fått startproblemer. Kort tid før parken skulle settes i full drift, koblet det estiske nettselskapet vindparken fra strømnettet. Illustrasjonsbilde. Bilde: StatoilHydro

Oppstarten av den estiske vindsatsingen til det norske kraftselskapet Vardar, helheid av Buskerud fylkeskommune, ble ikke helt slik de hadde tenkt.

Storsatsing

Vardar har satset 200 millioner kroner på å bygge opp vindkraftanlegget, som går under navnet OÜ Viru Nigula Tuulepark, i Viru Nigula kommune i Estland.

Anlegget består av åtte turbiner og er forventet å ha en årsproduksjon på 64 GWh, tilsvarende 1 prosent av Estlands totale el-forbruk.

- Uakseptabelt

Om kort tid skulle vindparken i settes i full drift. Mandag koblet imidlertid det statlige nettselskapet i Estland, OÜ Põhivõrk, vindparken fra strømnettet. Dermed får ikke Vardar levert strøm, med et tap på 100 000 kroner per dag ved full drift.

Vardar-sjefen er mildt sagt rasende.

- Dette er en totalt uakseptabel reaksjonsform. Vi oppfatter dette som ren utpressing, sier administrerende direktør Johannes Raubooti til Drammens Tidende.

Tekniske krav

Bakgrunnen for utkoblingen er at det estiske nettselskapet mener Vardars vindpark ikke oppfyller tekniske krav. Rauboti avviser at konflikten skyldes tekniske krav, og viser til at det har kommet nye krav har kommet underveis, som selskapet skal gjennomføre slik at vindparken tilfredstiller alle kriterier.

Raubooti skal før frakoblingen fått valget om å signere en tilleggsavtale som ville sikret videre oppkobling, ifølge avisen. Men avtalen innebar at Vardar måtte avstå fra alle subsidier fra kraftsalget, samt begrense effekten i nettet til tre megawatt.

- Urimelig ultimatum

I dag gikk Vardar ut med en pressemelding:

"I forbindelse med informasjon om en forsinkelse i prosjektet, ble vi av Põhivõrk stilt overfor et ultimatum. De alternativer som ble tilbudt oss var etter vår oppfatning urimelige. Vi valgte derfor å legge saken fram for den estiske energimarkedsovervåkningen."

Ifølge Vardar skal de estiske markedsmyndighetene ta stilling til saken allerede i neste uke.

Midlertidig

Det estiske nettselskapet mener imidlertid problemet ligger hos Vardar, og ikke hos dem.

- Dette er en enkel problemstilling. VI hadde en midlertidig påkoblingsavtale med vindmølleparken som gikk ut 1. februar. Vi tilbød da en ny avtale, med fire måneder ekstra påkobling og maksimum tre megawatt, som er nok for testing. Det ville de ikke ha, og da sitter vi uten avtale, og må koble av, sier Vali til Drammens Tidende.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.