KRAFT

Norsk vind gir billig kullkraft

Mer produksjon av fornybar energi gir billigere CO2-kvoter til forurensende kullkraft. Her Vattensfalls Schwarze pumpe utenfor Berlin.
Mer produksjon av fornybar energi gir billigere CO2-kvoter til forurensende kullkraft. Her Vattensfalls Schwarze pumpe utenfor Berlin. Bilde: Vattenfall
Stein Jarle Olsen
28. aug. 2009 - 08:10

Når produksjonen av fornybar energi øker, blir kampen om CO2-kvotene mindre.

Samme utslipp

Det færer til at produksjonen av kullkraft øker, ifølge forsker Knut Einar Rosendahl ved Statistisk sentralbyrå og professor Christoph Böhringer ved Universitetet i Oldburg i Tyskland.

– Kvotemarkedet for CO2-utslipp setter et tak for hvor store de samlede utslippene av CO2 kan være. Det betyr at hvis en får mer fornybar energi inn i markedet, vil ikke utslippene reduseres, de vil fortsatt være de samme. Du vil bare få en ny sammensetning av energiprodusenter, sier Rosendahl til Dagsavisen.

Strammere

Færre som kjemper om kvotene betyr lavere pris, og dermed blir produksjonen av den mest forurensende energien langt billigere.

Forskerne mener antallet klimakvoter må ned - altså at det må bli tillatt å slippe ut mindre CO2.

– Jo strammere klimapolitikken er, jo mer lønnsomt vil det bli å produsere fornybar kraft. Samtidig blir det dyrere å produsere kull- og gasskraft, sier Rosendahl til Dagsavisen.

– Altfor mange kvoter

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken sier til avisen at kvotesystemet kommer til å fungere bedre etter hvert,

– Det er to hovedgrunner til at det har fungert veldig dårlig fram til nå. Det har vært delt ut altfor mange kvoter, og kravene til utslippskutt er altfor små.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.