KRAFT

Norsk vind er kartlagt

OGSÅ I INNLANDET: Det er ikke bare langs kysten, som her på Mehuken i Måløy, at vindforholdene er gode. NVEs nye vindkartlegging viser at også innlandet har gode forhold og dermed potensiale for vindparker.
OGSÅ I INNLANDET: Det er ikke bare langs kysten, som her på Mehuken i Måløy, at vindforholdene er gode. NVEs nye vindkartlegging viser at også innlandet har gode forhold og dermed potensiale for vindparker. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
14. okt. 2009 - 14:06

Hvor mye vind kan Norge produsere? Svaret får du fredag, etter at Kjeller Vindteknikk har kartlagt potensialet.

200 datamaskiner har regnet dag og natt i et halvt år for å generere kartet.

Kartleggingen er gjort for Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og skal presenteres på NVE-konferansen Norges energidager 2009.

Kartleggingen er gjort for Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og skal presenteres på NVE-konferansen Norges energidager 2009.IKKE BARE KYSTEN: - Det er gode vindforhold også i innlandsområdene, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas, som denne uken legger fram et nytt vindkart. Falch, Knut

Gode vindforhold i innlandet

Kartet viser at det ikke bare er langs kysten at vinden er god. Det er her mye av vindkraften er bygget ut i Norge.

– Kartet viser at det er gode vindforhold også i innlandsområdene, for eksempel på Østlandet, sier Aas. – Dette åpner for nye perspektiver for planlegging av nye vindkraftverk.

Bransjen og andre interesserte kan bruke kartet til å finne ut mer om terrenget og isforholdene om vinteren. I tillegg kan man hente ut informasjon om hvordan vinden blåser til lands og til vanns.

– Et viktig verktøy

– Vindkartet vil bli et viktig verktøy for NVE med tanke på å vurdere hvilke områder som er best egnet for en fremtidig vindkraftutbygging, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en pressemelding.

Kjeller Vindteknikk har brukt anerkjente værvarslings- og forskningsmodeller på å lage kartet.

– Gjennom nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter arbeider vi med videreutvikling av modellen, sier rådgiver Øyvind Byrkjedal i Kjeller Vindteknikk ifølge pressemeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.