OLJE OG GASS

Norsk verktøy ga skadefri Victoria

Anders J. Steensen
8. sep. 2009 - 10:25

Avgrensningsbrønnen 6709-2 ble boret med den nye boreinnretningen West Phoenix. Boringen var ansett for å være ekstremt vanskelig, på grunn av svært tette bergarter og ekstra høyt trykk og temperatur.

Forsinket

– Vi ble noe forsinket i starten av boringen. Det skyldes at riggen var helt ny og at vi hadde problemer med BOP (sikringsventilen som forhindrer uønsket utblåsning). Vi gikk i gang med boring uten at den var på plass, men det er tillat i henhold til regelverket i det området som kalles topphullet, sier informasjonssjef Dag Olav Ringe i Total.

Etter at BOP kom på plass gikk boringen som forutsatt.

Han understreker at brønnen er mer en avgrensningsbrønn, men er brukt for en utstrakt prøvetaking. De siste prøver, målinger og datainnsamlinger gjennomføres i disse dager.Ville unngå stopp

På grunn av de vanskelige forholdene i strukturene valgte Total å bruke verktøyet AST – Anti Stall Tool. Dette verktøyet kontrollerer hele tiden dreiemomentet på bittet, borekronen, slik at borekronen ikke skades.

Verktøyet er utviklet av Nils Reimers og Per Olav Haughom. Det fikk ONS innovasjonspris i 2006.

Forut for valget av AST-verktøyet gjennomførte Total en omfattende kartlegging og kvalifisering av boreverktøy for å kunne bore så effektivt som mulig.

Valget falt på AST fordi det med stort hell var gjennomført boringer i tilsvarende strukturer, riktignok på land, i Algerie.Fjernet vibrasjoner i borestrengen

Den høye temperaturen var en stor utfordring, reservoaret ligger 220 0C. Det ble brukt tradisjonell PDC-borekrone sammen fram til toppen av reservoaret på 5660 meter.

Gjennom reservoaret ble det brukt en annen type borekrone, såkalt turbine BHA, fortatt med AST-verktøyet montert.

Bruk av verktøyet reduserte vibrasjoner og stabiliserte dreiemomentet på borekronen under boring slik at borekronen ikke ble ødelagt under de vanskelige forholdene.

Resultat ble tilfredsstillende levetid for borekronen og en brønn som gjorde det mulig å foreta alle de målinger og analyser som Total hadde som mål.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.