IT

Norsk velferdsløsning fikk innovasjonspris på CES

Superenkel og billig.

Prisvinner: Norsk Telemedisin fikk en innovasjonspris på CES for produktet VideoForAlle. En superenkel fjernkontroll med lysende funksjonskapper er alt som trengs for å nå frem til helsepersonell eller familie, sier daglig leder Arild Stapnes Johnsen.
Prisvinner: Norsk Telemedisin fikk en innovasjonspris på CES for produktet VideoForAlle. En superenkel fjernkontroll med lysende funksjonskapper er alt som trengs for å nå frem til helsepersonell eller familie, sier daglig leder Arild Stapnes Johnsen. Bilde: orv
12. jan. 2015 - 13:25

LAS VEGAS: Norsk teknologi er tildelt en av de ettertraktede prisene CES Innovation Honoree, på den store forbrukermessen i Las Vegas.

Produktet VideoForAlle, skal gjøre livet lettere for eldre og pleietrengende, har imponert juryen som plukket ut vinnere i klassen i kategorien "Home Audio/Video Components and Accessories".

Video for eldre og pleietrengende

Norsk Telemedisin, som selskapet bak produktet heter, er en kommunikasjonsboks som tar seg av det daglig leder Arild Stapnes Johnsen beskriver som videokonferanse, hjemmeovervåkning og sosial kommunikasjonsteknologi.

Videokontakt er tingen for de som må kommunisere. Problemet er at selv Skype kan bli for vanskelig.

– Det vi har laget er superenkelt i bruk. Og billig. Selv om vi produserer det på Westcontrol på Tau i Rogaland havner vi under 6000 kroner. Det inkluderer en boks som er selve hjernen i systemet, en fjernkontroll og et HD-kamera til TV-en eller skjermen. Med slikt utstyr er det svært enkelt å koble seg til legen, hjemmehjelpen, familien og andre, sier Stapnes Johnsen.

– Selv bruker jeg systemet til å se på fotballkamper sammen med broren min som bor i en annen by. Vi ser på kampen på TV samtidig som vi kan se og snakke sammen i et lite vindu på skjermen. Systemet er fleksibelt nok til å brukes på mange måter, selv om det først og fremst er rettet mot de som trenger assistanse. Og det har høy kvalitet med HD både på lyd og bilde.

VideoForAlle er designet av Halogen i samarbeid med Hareide Design. Elektronikk og software er utviklet av Electrocompaniet.

Les også: 8 morsomme ting du kan bruke Kartverkets data til

Superenkel

Norsk Telemedisin har også laget en fjernkontroll med lys som stemmer overens med det man ser på TV-en.

Vil du ha kontakt med vedkommende som er omgitt av et blått lys trykker du på knappen med den lysende blå ringen. Når man legger fjernkontrollen i utsparingen på boksen lades den induktivt.

— Vi tror dette vil bli et svært populært produkt i vår velferdsløsning Smartly, men også til andre. Dette produktet er ikke bare begrenset til velferd, sier kommunikasjonsrådgiver i Lyse, Espen Schiager.

Lyse er samarbeidspartner i utviklingen av VideoForAlle.

Sikkert

Kameraet de er i ferd med å utvikle vil være umulig å hacke seg inn på uten at det oppdages. Det vil ha en synlig gardin som går opp når det er aktivt og det kan ikke brukes om det ikke er godkjent av brukeren.

Systemet kan kobles til flere kameraer slik at helsepersonell kan få en oversikt og snakke med brukeren om alarmknappen skulle bli trykket inn.

– Vi har opplevd stor interesse for produktet her på CES. Det er mange produkter som gjør noe liknende, men jeg tror vi har truffet spikeren på hodet både på pris og funksjonalitet med VideoForAlle. Nå skal vi ha en testpilot på 130 enheter i forskjellige kommuner og så regner jeg med at vi er klare til salg utpå høsten, sier han.

Les også:

Se leiligheten som ominnredes med håndbevegelser

Snart kommer den smarte døra til Norge

Nå kobles varmepumpa til alarmsystemet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.