NYHETER_BYGG

Norsk vannkraftkontrovers i India

23. apr. 2001 - 10:42

NCCs kontrakt er verdt rundt halvparten av de rundt 6,3 milliarder kroner som prosjektet vil koste. Kontraktspartner er Jammu & Kashmir Power Development Corporation, og prosjektet gjennomføres i samarbeid mellom NCC og tyske Hochtief AG.

Vannkraftverket ligger i Sawalkot, og prosjektet er utviklet av NCC for den indiske delstaten Jammu og Kashmir. Kraftverket består av en dam og et kraftverk på 600 megawatt (MW) i fjellene i Sawalkot ved elven Chenab, cirka 120 km nordvest for byen Jammu. Byggetiden er beregnet til seks og et halvt år, og cirka 4000 personer kommer til å være sysselsatte i prosjektet.

Den prisbelønte forfatteren Arundhati Roy er blant de mest celebre som har protestert mot prosjektet. Kritikerne peker på at flere tusen fattige, kasteløse familier må flytte som følge av prosjektet. Delstatsmyndighetene hevder at de har planer for å etablere disse menneskene i nye områder, men Roy viser til tidligere erfaringer der myndighetene ikke følger opp liknende løfter.

NCC peker i en pressemelding på at de indiske myndighetene har godkjent utbyggingen. En forstudie av miljøkonsekvensene, utført av det norske konsulentselskapet Norplan, tyder på at miljøkonsekvensene ved prosjektet er svært begrenset. En fullstendig miljøstudie skal nå gjennomføres.

To andre kraftverk er allerede under bygging langs samme elven i området, som er regulert gjennom en bilateral avtale mellom India og Pakistan.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.